Kluski leniwe

Szybkie i łatwe do wykonania kluseczki. Uwielbiane przez moje dzieci.

Dodany przez: Matikru

Kluski leniwe

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • ziemniaki
  • ser biały
  • w proporcji 1:1
  • 0,5 szklanki maki
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Ser i ziemniaki zmielić w maszynce, dodać mąkę, jajka, mąkę ziemniaczaną i sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować i formować kluski jak kopytka. Gotować w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch.
  2. Podawać na ciepło. Najlepiej smakują polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem.
obiad kluski leniwe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze