Kluski leniwe ze szparagami, groszkiem i chrzanem

Ocena:

4.47 (152)

  • 25 min.
  • dla 4 osób

Delikatne domowe kluski leniwe w nieco bardziej eleganckim wydaniu - z chrupiącymi warzywami i serem. Smak podkreśla pikantny chrzan!

Składniki:

  • 25 dag wędzonego białego sera
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej + 1–2 łyżki do podsypania
  • 25 dag zielonego groszku w strąkach
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 5 cm korzenia chrzanu
  • sól, pieprz

Kluski leniwe ze szparagami, groszkiem i chrzanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ser mieszamy z jajkiem oraz szczyptą soli.
  • Stolnicę podsypujemy mąką, wykładamy masę serową, przesiewamy na nią mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, a następnie szybko zagniatamy ciasto, formując z niego kulę (ewentualnie podsypujemy jeszcze odrobiną mąki).
  • Ciasto dzielimy na dwie części, z każdej toczymy wałek, lekko spłaszczamy i tniemy pod skosem.
  • Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy przez minutę od wypłynięcia, odcedzamy.
  • Ze strąków groszku odcinamy końcówki, myjemy, gotujemy w całości w osolonej wodzie na półtwardo (przez 5–6 min), odcedzamy.
  • Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 2–3 min, odcedzamy.
  • Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy groszek i szparagi, smażymy 2–3 min.
  • Dokładamy odcedzone kluski, mieszamy, całość przekładamy na talerze.
  • Obieramy chrzan i ścieramy drobno, posypujemy danie na talerzach, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
  • Autorzy przepisu: Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, gotowaniezpasja.pl

Porady

Najlepsze domowe kluski - kopytka, śląskie, leniwe - wypróbujcie te przepisy!

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne