Kluski leniwe zapiekane

Ocena:

4.42 (158)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kluski leniwe można serowować gotowane lub dodatkowo zapiekane - bardzo proste, a wyjątkowo pyszne.

Składniki:

  • jajka  3 szt.

  • twaróg  500 g

  • masło  75 g

  • mąka  150 g

  • sól  6 g

  • bułka tarta  15 g

Kluski leniwe zapiekane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na kluski: żółtka oddzielamy od białek. Twaróg mielimy. Ucieramy go z dwiema łyżkami masła i żółtkami. Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją na przemian z mąką do masy serowej. Mieszamy delikatnie, lekko solimy.

  • Krok 2:

    Formowanie klusek: ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Toczymy z niego wałek o średnicy 2,5 cm. Spłaszczamy go i tępą stroną noża odciskamy wzór w formie kratki. Kroimy ukośnie na kawałki szerokości 1,5 cm.

  • Krok 3:

    Gotowanie: wrzucamy kluski do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, sprawdzamy jedną, czy nie jest surowa. Wyjmujemy łyżką cedzakową na sito i odcedzamy.

  • Krok 4:

    Zasmażka: trzy łyżki masła topimy. Dodajemy tartą bułkę. Rumienimy zasmażkę i polewamy nią kluski.

  • Krok 5:

    Zapiekanie: ugotowane kluski leniwe wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Polecamy zalać je sosem z żółtek utartych z cukrem i rozprowadzonych mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy. Podajemy posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Porady

Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016

Zobacz też: przepis na parowańce

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne