Wegańskie bezglutenowe kluski jaglane

Przepis na kluski jaglane jest bardzo prosty. To idealny pomysł na zdrowy obiad.

Dodany przez:

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Kluski
    350 g ugotowanej  kaszy jaglanej
    75 g ugotowanej marchewki
    30 g (duża łyżka) skrobi ziemniaczanej
    15 g ( łyżka) mąki ryżowej + do podsypania
    sól, pieprz

    Dodatkowo
    50 g wegańskiego parmezanu
    kawałek margaryny wegańskiej  lub oleju kokosowego

Przygotowanie

  1. Jeszcze gorącą kaszę ucieramy blenderem, tak aby powstała gładka masa. Dodajemy roztartą widelcem marchewkę oraz mąki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Powstałe ciasto mieszamy łyżką. Oprószonymi mąką ryżową dłońmi formujemy kulki. Gotowe kładziemy na, posypaną mąką ryżową, tacę. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty (od momentu wypłynięcia na powierzchnię). Odcedzone polewamy tłuszczem oraz posypujemy startym serem.

    Przepis nadesłała Sabina Rybczyńska

wege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy