kluski_slaskie_ciemne

Kluski slaskie ciemne.

Ocena:

4.35 (167)

  • 30 min.
  • dla 5 osób
Idealne na niedzielne jesienno-zimowe obiady.

Składniki:

  • 600 g ziemniakow
  • 2 lyzeczki soli
  • maka kartoflana- trudno podac gramature- wiecej w etapach przygotowania

Kluski slaskie ciemne. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 400 g ziemniakow ugotowac w osolonej 1 lyzeczka soli wodzie, odcedzic, przecisnac do miski przez preske.
  • Pozostale 200 g surowych ziemniakow utrzec na tarce jak placki ziemniaczane. Wymieszac z pozostalymi ziemniakami. Porcje podzielic na 4 czesci. 1/4 tej porcji odlozyc na bok, powstala "dziure" wypelnic maka kartoflana. Wymieszac wszystkie skladniki i formowac kulki, mozna tez zrobic dziurke - jak twierdza moje dzieci sa to dziurki by kluski mogly zatrzymac jak najwiecej sosu-.
  • Kluski gotujemy w osolonej wodzie (1 lyzeczka soli)- woda musi zawrzec, wtedy wkladamy kluski, czekamy az wyplyna i gotujemy przez 1 minute. Nastepnie zalewamy 1 szklanka zimnej wody, by przerwac proces gotowania i przykrywamy przykrywka na ca 5 minut. -idealny sposob by kluski sie nie rozgotowaly.
  • Sami mozemy regulowac kolor klusek, jesli chcemy ciemniejsze wystarczy odczekac zanim surowe ziemniaki wymieszamy z ugotowanymi.
  • Jeszcze jedno- jajka celowo nie ma w skladnikach. Kluski wychodza idealne.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne