Pulpety w sosie pomidorowym

Ocena:

4.36 (230)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pulpety w sosie pomidorowym to propozycja na szybki i pyszny obiad. Delikatne i soczyste kulki mięsa należy obsmażyć, a następnie dusić w aromatycznym bulionie. Pod koniec wzbogaca się go o przecier pomidorowy. Można je podawać na makaronie, na przykład spaghetti, z parmezanem. Pasują też do ziemniaków, ryżu i kaszy. Podpowiadamy, jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym na pożywny obiad.

Składniki:

  • mięso mielone  500 g

  • czosnek  2 ząbki

  • cebula  120 g

  • jajka  1 szt.

  • bułka tarta  30 g

  • bulion drobiowy  125 ml

  • przecier pomidorowy  350 g

  • olej  45 ml

  • oregano  4 g

  • słodka papryka  4 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Zdejmujemy łupinkę z czosnku i przeciskamy go przez praskę lub drobno siekamy. Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni. Szklimy na niej cebulę. Dodajemy czosnek. Czekamy, aż zmięknie i uwolni aromat. Mięso (na przykład z karkówki wieprzowej, łopatki wołowej lub udźca indyka) mielimy ponownie razem z podsmażonymi składnikami. 

  • Krok 2:

    Masa na pulpety: w dużej misce umieszczamy zmielone mięso. Dodajemy jajko. Wsypujemy bułkę tartą. Jeśli chcemy otrzymać danie bezglutenowe, możemy zamienić ją na ugotowaną kaszę jaglaną lub płatki owsiane rozmoczone w gorącej wodzie. Doprawiamy mięso solą i pieprzem oraz suszonym oregano i słodką papryką w proszku. Możemy też wykorzystać pikantne dodatki, takie jak papryczka chili lub chrzan. Dokładnie wyrabiamy masę. 

  • Krok 3:

    Smażenie: na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej (może być też masło klarowane lub smalec). Lekko zwilżamy dłonie lub zakładamy rękawiczki. Formujemy niewielkie pulpeciki. Obsmażamy je z obu stron. Pamiętajmy, żeby nie wkładać ich zbyt dużo na raz, inaczej temperatura na patelni spadnie i soki nie zostaną prawidłowo zamknięte wewnątrz mięsa. 

  • Krok 4:

    Duszenie: wkładamy wszystkie pulpety z powrotem na patelnię. Jeśli używamy świeżego garnka lub brytfanny, pamiętajmy, żeby „odglazurować” powierzchnię, na której smażyło się mięso. W tym celu wlewamy na nią odrobinę wody i dokładnie mieszamy, żeby odzyskać wszystkie pozostałe na niej drobinki, po czym przelewamy całość do garnka. Podlewamy pulpety gorącym rosołem lub bulionem (drobiowym, wołowym lub warzywnym) i dusimy przez około 15 minut. 

  • Krok 5:

    Sos pomidorowy do pulpetów: do garnka lub patelni z mięsnymi kuleczkami i wywarem dolewamy przecier pomidorowy (możemy też wykorzystać koncentrat). Gotujemy kolejny kwadrans, tym razem bez przykrywki, żeby sos lekko odparował i zgęstniał. W międzyczasie delikatnie mieszamy, żeby pulpeciki nie przywarły do dna. Sprawdzamy smak. W razie potrzeby doprawiamy solą (lub sosem sojowym) i cukrem.  

  • Krok 6:

    Podanie: pulpety w sosie pomidorowym pasują zarówno do ziemniaków, jak i ryżu, kaszy lub makaronu. Proponujemy podać je do spaghetti ugotowanego al dente i posypać startym parmezanem. Można udekorować je świeżą natką pietruszki, bazylią lub tymiankiem.

Porady

  • Żeby sprawdzić, czy masa na pulpeciki w sosie pomidorowym jest dobrze doprawiona, możemy usmażyć odrobinę mięsa na małej patelni i spróbować. Nie polecamy testować surowej masy. Nie tylko dlatego, że jest to niebezpieczne dla zdrowia, ale również ze względu na to, że obróbka termiczna wpływa na końcowy smak potrawy.    
  • Polecamy eksperymentować z dodatkami do masy na klopsiki w sosie pomidorowym. Możemy na przykład obtoczyć w mięsie jajko ugotowane na twardo. Pulpety da się wzbogacać takimi składnikami jak starty ser żółty, kukurydza, papryka, suszone pomidory lub zielony groszek. 
  • Prosty przepis na pulpety w sosie pomidorowym wymaga użycia bulionu lub rosołu jako bazy. Można skorzystać z gotowych koncentratów, które dostępne są w formie pasty, kostki lub proszku, ale najlepszy będzie naturalny, domowy bulion warzywny lub rosół drobiowy z niedzielnego obiadu.  
  • Posiłek będzie nieco zdrowszy, jeśli zrobimy pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika. Mięsne kulki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, po czym zalewamy przecierem pomidorowym z ziołami i przyprawami i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C, przez około 30 minut. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pulpety w sosie pomidorowym – na co zwrócić uwagę? 

Smażone, pieczone lub gotowane pulpety w sosie pomidorowym są bardzo proste w przygotowaniu. Ale jest kilka rzeczy, na które trzeba koniecznie zwrócić uwagę, żeby wyszły naprawdę miękkie, soczyste i pyszne. Oto kluczowe zasady: 

  • Mięso mielone należy dokładnie ugnieść z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Dzięki temu będzie odpowiednio napowietrzone i pulpety będą lekkie i delikatne. 
  • Nie przesadzajmy z bułką tartą – jeśli będzie jej za dużo, klopsy w sosie pomidorowym będą za twarde. W razie potrzeby można jej dosypać nieco więcej, ale lepiej zaczynać od małej ilości.  
  • Uformowane pulpeciki obsmażamy krótko na patelni i przekładamy do garnka. Chodzi tylko o to, żeby zamknąć w nich soki. Zbyt długo przesmażone mogą być zbyt suche
  • Wybierajmy mięso o większej zawartości tłuszczu, tzn. zamiast na szynkę, postawmy na karkówkę lub łopatkę. Jeśli robimy pulpety z indyka w sosie pomidorowym, zrezygnujmy z chudej piersi na rzecz udźca.   

Z czym podawać pulpety w sosie pomidorowym? 

Możliwości na to, jak podać pulpety z sosem pomidorowym, jest mnóstwo. Wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań. W zasadzie każdy dodatek tu pasuje, dzięki temu możemy urozmaicać sobie codzienne obiady. To też dobry sposób na kolejne posiłki – warto przygotować większą porcję pulpetów i przez kolejne dni podawać je z inną opcją. Poniżej znajdziecie kilka uniwersalnych propozycji:  

  • ziemniaki – z wody, w formie purée lub domowych frytek. Sprawdzą się też pieczone łódeczki ziemniaczane
  • kasza – tak naprawdę dowolna, na przykład jęczmienna, jaglana, gryczana (biała lub prażona), bulgur. 
  • makaron – najlepiej długi, na przykład spaghetti, bucatini lub tagliatelle, 
  • ryż na sypko – basmati, jaśminowy lub paraboiled, który trudno rozgotować, 
  • pieczywo – szybki pomysł na obiad lub lunch. Pulpety w sosie pomidorowym świetnie smakują ze świeżą bagietką lub kromką chleba na zakwasie.  

Pulpety to uniwersalne danie, które dobrze smakuje z większością surówek. Klasyczny coleslaw z białej kapusty, mizeria, surówka z modrej kapusty lub starta marchewka z jabłkiem – każda będzie równie pyszna. 

Sos do pulpetów 

Najczęściej przyrządza się pulpety w sosie pomidorowym, ale możliwości jest więcej. Równie dobre będą: 

  • pulpety w sosie grzybowym – danie warto zrobić jesienią, na bazie świeżo zebranych borowików, podgrzybków lub koźlarzy, ale sprawdzą się też suszone grzyby. Przez cały rok można też przyrządzać klopsiki z kremowym pieczarkowym dodatkiem. 
  • pulpety w sosie chrzanowym – dla miłośników wyrazistych smaków. Sos pasuje przede wszystkim do klopsików z wieprzowiny. 
  • pulpety w sosie koperkowym – warto podawać je z kopytkami lub ryżem. Prosty śmietanowy sos to dobry pomysł na szybki obiad. Można też zrobić go na bazie beszamelu. 

Należy mieć na uwadze, że sos powinien być odpowiednio gęsty. Żeby miał kremową konsystencję, warto zaprawić go zasmażką lub dodać do niego mąkę rozrobioną z wodą. Sprawdźcie nasze sprawdzone sposoby na to, jak zagęścić sos pomidorowy

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
-20% na biżuterię
-20% na biżuterię
Rabat 20% na biżuterię Artelio... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na biżuterię
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na biżuterię Artelioni dostępne w salonach i na apart.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-20% na wszystko
-20% na wszystko
Rabat 20% na cały asortyment d... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA20
Zobacz
+
-20% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania),  Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA20
Zobacz
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
Rabat do wykorzystania w sklep... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO2024
Zobacz
+
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
Online
Stacjonarnie

Rabat do wykorzystania w sklepie stacjonarnym Origins w Galerii Krakowskiej oraz na origins.eu. *Rabat nie obejmuje mini produktów i produktów już przecenionych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO2024
Zobacz
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Moda ORSAY oferuje każdej kobi... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Rabat -30% na cały asortyment,... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online

Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne