Pulpeciki w sosie chrzanowym

Ocena:

4.44 (146)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Pyszne i szybkie danie na obiad. Można je podać z makaronem lub młodymi ziemniaczkami.

Składniki:

  • Pulpeciki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kajzerka
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej
  • Sos chrzanowy:
  • 1,5szkl wody
  • szczypta przyprawy do zup
  • 2 czubate łyżki chrzanu tartego
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki

Pulpeciki w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pulpeciki: Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Czosnek przepuścić przez praskę. W misce dokładnie połączyć wszystkie składniki. Formować niewielkie kulki i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rumiano.
  • Sos chrzanowy: Wodę zagotować z przyprawą do zup. dodać chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić i chwilę gotować. W niewielkiej ilości wody rozprowadzić mąkę i wlać do sosu. Gdy się zagotuje zdjąć z ognia.
  • Sos można przygotować na bulionie, wtedy można pominąć już przyprawę do zupy.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne