KLOPSIKI W SOSIE ŚMIETANOWO-CHRZANOWYM

Jest to danie bardzo szybkie i łatwe w przyrządzeniu a do tego bardzo smaczne

Dodany przez: kedziolka

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 10 głosów)

Składniki

  • pół kg mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1-2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
  • olej, mąka
  • kostka rosołowa
  • 2-3 łyżki śmietany 18 lub 30%
  • 2-3 łyzki dobrego chrzanu
  • koperek

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. W misce mieszamy mięso mielone, cebulę, jajko (jesli małe to 2 jaja), dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, kaszę, przyprawę, sól i pieprz. Wyrabiamy masę, jeśli zbyt rzadka do dodajemy trochę więcej bułki tartej (ale żeby nie była zbyt gęsta gdyż w gotowaniu bułka spęcznieje). Formujemy małe kuleczki, które nastepnie lekko spłaszczamy. Kotleciki obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie wkładamy na gotujący się bulion i gotujemy ok. 30 min. Po tym czasie klopsiki wyjmujemy, do wywaru dodajemy zasmażkę, chrzan oraz śmietanę, dobrze mieszamy. Ponownie wkładamy klopsiki, dodajemy koperek. Podajemy z ziemniakami i surówką.
obiad klopsiki mięso mielone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze