Klasyczne węgierskie leczo

Przygotowanie: 20 minut Duszenie: ok. 20 minut Porcja: 170 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Klasyczne węgierskie leczo

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
170 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 i 1/4 kg papryki (może być kolorowa)
  • 60 dag pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 5 dag wędzonej słoniny lub boczku (w kawałku)
  • 10 dag parówek lub cienkiej kiełbasy
  • łyżeczka mielonej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • sól

Przygotowanie

  1. Cebule obrać, pokroić w półkrążki. Papryki umyć, oczyścić, pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę.
  2. Słoninę stopić, skwarki wyjąć. Wlać olej, rozgrzać, zeszklić cebulę. Dodać pomidory, oprószyć papryką i chwilę dusić.
  3. Ogień zmniejszyć, dodać paprykę, przyprawić solą, przykryć i dusić około 20 minut.
  4. Parówki pokroić w plasterki, dodać do leczo na kilka minut przed końcem duszenia.
mięso obiad kiełbasa Papryka Leczo węgierska.
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy