Klasyczne śledzie marynowane

Doskonale znany przepis na marynowane śledzie w octowej zalewie z przyprawami.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.29 z 34 głosów)

  • Danie bezglutenowe

Składniki

  • 1 kg świeżych filetów ze śledzia
  • 2–3 duże cebule
  • 1/2 szklanki oleju
  • zalewa:
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • czubata łyżeczka soli
  • 4 listki laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i goździków
  • cukier i ocet spirytusowy do smaku
  • duża szczypta skórki otartej z cytryny

Przygotowanie

  1. Na zalewę zagotowujemy wodę z solą i przyprawami, następnie – dla smaku i mocy – doprawiamy octem i cukrem. Ostudzoną zalewamy filety i zostawiamy na 36 godz.
  2. Obrane cebule kroimy w cienkie piórka, przelewamy na sicie na przemian wrzątkiem (najlepiej dość mocno posłodzonym) i zimną wodą (2- lub 3-krotnie), osączamy.
  3. Śledzie wyjmujemy z zalewy, kroimy pod skosem.
  4. W słoiku układamy na przemian warstwami cebulę i śledzie, dodajemy przyprawy z marynaty.
  5. Kilka łyżek marynaty mieszamy z olejem, zalewamy śledzie, zostawiamy na 3 dni w lodówce.

Wskazówki

Wypróbuj też śledzie ze śliwką i piernikiem

Boże Narodzenie śledzie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy