Kiszone rzodkiewki w wersji azjatyckiej

Przepis na kiszone rzodkiewki pochodzi z książki "Przepisy na szczęście' Mai Sobczak.

Dodany przez: mojegotowanie

Na zimno

Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • duży pęczek świeżych i jędrnych rzodkiewek
  • 2–3 plastry korzenia imbiru
  • kilka plastrów papryczki chili
  • liść limonki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego tamari (bezglutenowego)
  • łyżka octu ryżowego (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Od rzodkiewek odkrawam liście, myję rzodkiewki dokładnie i umieszczam w słoiku w całości lub przekrojone na połówki.
  2. Dodaję przyprawy, miód mieszam z sosem sojowym, octem ryżowym (opcjonalnie) i ciepłą, ale nie gorącą wodą.
  3. Mieszanką zalewam rzodkiewki, zakręcam i odstawiam na tydzień lub dwa.

Wskazówki

Można je też przyrządzić bardzo tradycyjnie, tak jak ogórki, pociąć na mniejsze kawałki albo kisić w całości w kamionkowym naczyniu przyciśniętym talerzem i kamieniem – tak jak to robiły nasze babcie i prababcie. Najlepiej nie wypełniać słoika czy kamionki po brzegi, fermentacja to dość wybuchowy proces i potrzebuje trochę przestrzeni, żeby czuła się swobodnie. Radzę eksperymentować z przyprawami, liśćmi i zalewami, to świetna zabawa, choć zdarza się, że domownicy plują najnowszą odsłoną kiszonych jabłek.

rzodkiewki kiszone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze