Kinder pingui ciasto

Kinder pingui w wydaniu ciasta. ciasto z przepisu: www.wielkiezarcie.com/recipe43187.html

Dodany przez: bernika

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Porcje:
21 porcji
Ocena:

(średnia 4.73 z 15 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • -BIszkopty (upiec 2):
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -NA MASĘ:
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 2 "śmietan-fixy"
  • 4 łyżki cukru pudru
  • -NA GLAZURĘ CZEKOLADOWĄ:
  • 20 dag czekolady
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2-3 krople oleju
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie

  1. mała zmiana; wczoraj robiłam wg przepisu i biszkopty były bardzo cieniutkie tak ze prawie smietana je zakryla, wiec dzisiaj zrobiłam dwa z podwójnej ilosci i ciasto było duze i puszyste
  2. BISZKOPTY:
  3. Piekarnik nagrzac do 180 st. Blaszke wyłozyc papierem do pieczenia posmarowanym
  4. masłem. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Później (wciąż ubijając) dodawać po 1 żółtku.
  5. Mąkę wymieszać w oddzielnej miseczce z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać ją do masy po 1 łyżce, mieszając ręcznie (pod żadnym pozorem przy pomocy miksera!!!).
  6. Operacje powórzyc do drugiego biszkoptu. Ciasto przelać do blaszek (ja piekłam w 2
  7. tortownicach) w temperaturze 180 stopni. Po 20 minutach powinny być gotowe.
  8. Wystudzić.
  9. MASA:
  10. Kremówkę schłodzić, a później ubić na sztywno z cukrem pudrem i "śmietan-fixami".
  11. GLAZURA CZEKOLADOWA:
  12. Wszystkie składniki rozpuścić razem na parze. Wystudzić.
  13. Na pierwszy biszkopt nałożyć połowę masy. Ładnie wyrównać i rozsmarować na niej
  14. połowę glazury. Odstawić w zimne miejsce do czasu, aż zastygnie i stwardnieje.
  15. Wówczas nałożyć na nią pozostałą masę i przykryć drugim biszkoptem. Polać glazurą. I zajadać sie:)
  16. Na samym początku przepraszam za jakosć zdjec ale nie wyszły :(.. niestety to był ostatni kawałek jaki udało mi sie wyrwac do zdjęcia i trochę w nim śmietana zmiękła.. wczorajsze ciasto było o wiele stabilniejsze ale wogole nie udało mi sie zrobic nawet jednego zdjecia, tak szybko zostalo pochłoniete i dzisiaj rodzinka zażądała ripleya :).. a niestety nie mialam w domu juz fixów do smietany a sklepy z wiadomych przyczyn były zamkniete wiec ratowałam sztywnosc smietany ale nie była taka jak byc powinna. mimo to ciasto pyszne.. no i smakuje jak kanapki kinder pingui:) mąż powiedzial ze "zabrania mi go juz robic bo nie umie sie od niego oderwac";)
czekolada deser dla dzieci ciasto biszkopt mleczna kanapka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze