Ciasto kilimandżaro

Ocena:

4.48 (155)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Ciasto kilimandżaro to smaczny i efektowny deser. Składa się z puszystego, kakaowego biszkoptu, masy jabłkowej, kremu budyniowego i polewy czekoladowej. Kwaskowy smak owoców w delikatny sposób przełamuje słodycz wypieku. Przepis na ciasto kilimandżaro nie jest skomplikowany, ale zajmuje trochę czasu. Zapewniamy jednak, że efekt jest tego warty. 

Składniki:

  • jajka  8 szt.

  • sól  3 g

  • mąka pszenna  180 g

  • cukier waniliowy  8 g

  • cukier  250 g

  • mleko  795 ml

  • mąka ziemniaczana  65 g

  • masło  330 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • kakao  45 g

  • jabłka  1.5 kg

  • galaretka cytrynowa  160 g

  • żelatyna  5 g

  • czekolada deserowa  100 g

  • biała czekolada  50 g

Ciasto kilimandżaro - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka i masło wyjmujemy z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pracy, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tryb góra-dół. Blachę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Budyń: oddzielamy białka od żółtek z dwóch jajek. Żółtka łączymy z mąką pszenną (60 g), mąką ziemniaczaną (35 g) i mlekiem (250 ml). Mieszamy, żeby dobrze rozrobić mąkę. W garnku podgrzewamy 500 ml mleka z cukrem (150 g) i cukrem waniliowym. Kiedy zacznie lekko bulgotać, wlewamy do niego cienkim strumyczkiem masę z żółtek i mąki. Budyń cały czas mieszamy rózgą, żeby nie powstały grudki. Kiedy zgęstnieje, zdejmujemy go z palnika i odstawiamy do wystygnięcia. 

  • Krok 3:

    Biszkopt: rozdzielamy pozostałe 6 jaj. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do niej 100 g cukru. Kiedy się rozpuści i masa stanie się błyszcząca, dodajemy żółtka jedno po drugim i jeszcze przez chwilę miksujemy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę pszenną (120 g), mąkę ziemniaczaną (30 g), proszek do pieczenia i kakao. Suche składniki łączymy delikatnie z puchem jajecznym za pomocą łopatki, aż powstanie jednolita masa.  

  • Krok 4:

    Pieczenie: biszkopt na ciasto kilimandżaro wstawiamy na środkową półkę piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut. Jeśli widzimy, że urósł i ładnie się zarumienił, robimy test suchego patyczka. Jeśli ciasto się do niego nie klei, wyjmujemy je i studzimy. 

  • Krok 5:

    Masa jabłkowa: owoce myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie podsmażamy je na dwóch łyżkach masła (30 g), żeby zmiękły. Potrwa to około 10 minut. W masie jabłkowej rozpuszczamy 2 galaretki cytrynowe i łyżeczkę żelatyny. Odstawiamy do wystygnięcia. 

  • Krok 6:

    Krem: do przestudzonego budyniu stopniowo dodajemy 250 g miękkiego masła. Miksujemy, aż masa stanie się jednolita i gładka. 

  • Krok 7:

    Przekładanie ciasta: biszkopt przekrajamy wzdłuż na dwie części. Na pierwszą z nich wykładamy masę jabłkową, a następnie tworzymy warstwę budyniową. Wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. 

  • Krok 8:

    Polewa czekoladowa: czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z pozostałym masłem (50 g) i mlekiem (45 ml). Możemy też zrobić to za pomocą mikrofali. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Polewamy nią ciasto kilimandżaro. 

  • Krok 9:

    Dekoracja: białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przekładamy ją do małego rękawa cukierniczego lub butelki z aplikatorem i tworzymy dowolne wzory na wierzchu ciasta. Możemy też po prostu użyć łyżeczki, ale starajmy się trzymać ją pionowo, w sporej odległości od dekorowanego wypieku, żeby czekolada spływała cienkim strumykiem. 

Porady

  • Powstrzymajmy się przed otwieraniem piekarnika w czasie pieczenia biszkoptu. Inaczej ciasto może opaść i stracić swoją puszystość. Kontrolujmy to, jak rośnie i zmienia kolor, przez szybkę. Niektórzy uważają, że powinno się upuścić biszkopt zaraz po upieczeniu na podłogę, żeby usunąć pęcherzyki powietrza.
  • Upieczony biszkopt możemy zamrozić. Będzie wtedy już gotowy, jeśli zechcemy przyrządzić ciasto kilimandżaro. Możemy też zrobić więcej przecieru jabłkowego i zapasteryzować go w słoiczkach. Przyda się wtedy także do innych wypieków, takich jak szarlotka.
  • Biszkopt najlepiej przekrajać ząbkowanym nożem o długim ostrzu, przeznaczonym do chleba. Podzielenie ciasta na równe blaty może jednak przysporzyć początkującym cukiernikom nieco trudu. Zamiast noża możemy w tym celu użyć nitki. Wystarczy, że zrobimy małe nacięcia z czterech stron biszkoptu i wsuniemy w nie zwykłą nić, owijając nią ciasto. Kiedy skrzyżujemy jej końcówki i pociągniemy, uzyskamy równe cięcie.
  • Jeśli podczas robienia budyniu utworzą się w nim grudki, przetrzyjmy go przez sito. Może się tak zdarzyć, jeśli nie mieszamy gotującej się masy wystarczająco energicznie. Nie uzyskamy także jednolitej konsystencji, jeśli na etapie wkręcania masła łączymy ze sobą składniki o różnej temperaturze.
  • Ciasto kilimandżaro możemy udekorować wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.
  • Do przyrządzenia masy jabłkowej możemy wykorzystać różne odmiany tego owocu, w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Szara reneta zachowuje swoją strukturę po obróbce termicznej i kawałki jabłka będą wyczuwalne w cieście. Miękkie antonówki lub papierówki natomiast zamienią się w jednolitą masę. Wszystkie te odmiany mają lekko kwaskowy smak i pod tym względem doskonale sprawdzą się na nadzienie do ciasta.
  • Zamiast galaretki cytrynowej możemy użyć pomarańczowej lub brzoskwiniowej. Nasz wybór powinien zależeć od tego, jaką odmianę jabłek wykorzystujemy do zrobienia masy.
  • Przepis na ciasto kilimandżaro podpowiada, żeby przyrządzić domowy budyń. Równie dobrze możemy jednak wykorzystać masę śmietanową z mascarpone. Będzie wtedy miała nieco inną, lżejszą konsystencję.
  • Ciasto może posłużyć za tort urodzinowy.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto kilimandżaro i inne wypieki z masą jabłkową

Kilimandżaro to ciasto, które przypomina urozmaicony jabłecznik. Warstwa kwaskowych owoców bardzo często wykorzystywana jest w wypiekach różnego rodzaju dla przełamania słodyczy i treściwej konsystencji kremów. Miłośnikom jabłek polecamy ciasta w podobnym stylu:

  • Orzechowy jabłecznik (inaczej „niebo” lub „niebo w gębie”) – ciasto półkruche przełożone masą jabłkową i orzechową. To połączenie smakowa nieodmiennie kojarzy się ze świątecznymi wypiekami. Doskonale sprawdzą się orzechy włoskie lub laskowe, z domieszką migdałów.
  • Krówka jabłkowa bez pieczenia – to deser dla leniwych. Biszkopt lub ciasto kruche zastąpią tutaj gotowe herbatniki. Przekładamy je masą jabłkową i kajmakiem z puszki. Całość dekorujemy bitą śmietaną i posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi.
  • Sernik z makiem (seromak) z masą jabłkową – to trzy klasyczne wypieki na jednym kruchym spodzie – sernik, makowiec i jabłecznik. Tego połączenia nie pobije żadne inne świąteczne ciasto.
  • Kostka jabłkowa – jasny biszkopt, masa z kruchej antonówki lub renety i lekki krem śmietankowy. Jest to przepis, który łatwo zmodyfikować. Masę ze śmietany można na przykład zastąpić kremem krówkowym.

Kilimandżaro – ciasto z brzoskwiniami

Najpopularniejszy przepis na ciasto kilimandżaro to wersja z masą jabłkową i kremem budyniowym. Jeśli jednak chcemy zaskoczyć gości ciekawą formą deseru, możemy przyrządzić wariant z mascarpone i brzoskwiniami. Biszkopt pieczemy wtedy w okrągłej tortownicy, podczas gdy jabłecznik to ciasto kilimandżaro na dużą blachę w kształcie prostokąta. Krem śmietanowy z mascarpone wymieszany z brzoskwiniami układamy na okrągłym spodzie i formujemy w kopułę. Drugą warstwę biszkoptu kroimy w trójkąty i umieszczamy dookoła masy, lekko dociskając. Szczyt ciasta dekorujemy pokrojonymi w kostkę owocami. Ta wersja deseru zdecydowanie bardziej przypomina górski szczyt.

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-25% na wszystko
-25% na wszystko
Rabat 25% na całą ofertę MEFEM... więcej»
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
+
-25% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
20% na cały asortyment
20% na cały asortyment
Rabat 20% na cały asortyment d... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY20
Zobacz
+
20% na cały asortyment
Online

Rabat 20% na cały asortyment dostępny na www.swederm.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY20
Zobacz
-40% na co 2 sztukę
-40% na co 2 sztukę
Rabat nalicza się automatyczni... więcej»
Zobacz
+
-40% na co 2 sztukę
Online

Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na cały asortyment z... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online

Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł. 

Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Przy zakupie min. 2 produktów,... więcej»
Kod rabatowy:sloggi24
Zobacz
+
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Online
Stacjonarnie

Przy zakupie min. 2 produktów, -50% na drugi tańszy produkt. Rabat obejmuje wybrany asortyment dostępny we wszystkich salonach Triumph, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.sloggi.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:sloggi24
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne