Getty Images
4.56 (154)
Pesto z bazylii to tradycyjny włoski sos, który oprócz aromatycznych ziół skrywa w sobie także orzechy piniowe, oliwę, czosnek i parmezan. Najczęściej dodajemy go do makaronu lub polewamy nim sałatki ze świeżych warzyw. Rewelacyjnie smakuje rozsmarowany na świeżej kromce chleba. Domowe pesto bazyliowe jest niesamowicie pyszne oraz zdrowe.
bazylia 50 g
orzechy piniowe 40 g
parmezan 40 g
oliwa z oliwek 60 ml
czosnek 2 ząbki
sól 2 g
pieprz 2 g
Przygotowanie: liście bazylii myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ząbki czosnku obieramy. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach.
Orzechy piniowe: wrzucamy je na suchą, rozgrzaną patelnię. Następnie podgrzewamy je przez ok. 2-4 minuty, aż się zarumienią.
Pesto z bazylii: zioła, orzechy, oliwę, czosnek, pieprz i sól przekładamy do wysokiego naczynia. Wszystkie składniki dokładnie rozdrabniamy za pomocą blendera do momentu, aż uzyskamy pastę o jednolitej konsystencji.
Porady
- Gotowe pesto z bazylii przenosimy do czystego, suchego słoika. Całość szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 5 dni.
- Wybierajmy dobrej jakości oliwę z oliwek. Najlepiej sprawdzi się tutaj ta z pierwszego tłoczenia, czyli extra virgin. Odznacza się ona głębokim aromatem. Ponadto stanowi cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przygotowane z jej dodatkiem pesto będzie nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe.
- W zależności od własnych preferencji, można zwiększyć lub zmniejszyć ilość soli oraz pieprzu.
- Orzechy piniowe bez problemu zastąpimy laskowymi, włoskimi, pistacjowymi lub migdałami. Pamiętajmy jednak, żeby wcześniej usunąć z nich skórkę.
- Jeśli chcemy, żeby nasz sos bazyliowy cechował się rzadszą konsystencją – wystarczy dolać do niego trochę więcej oliwy.
- Pesto możemy przygotować również w malakserze. Ponadto niektórzy rozdrabniają składniki w moździerzu. Należy zaznaczyć, że w takim wypadku wykonanie sosu zajmie nam więcej czasu.
Pesto z bazylii to wyśmienity sos, który przygotujemy w mgnieniu oka. Ponadto jest on wyjątkowo uniwersalny. W związku z tym bez problemu możemy podać go z:
Klasyczny przepis na pesto z bazylii możemy trochę urozmaicić. Dzięki temu wzbogacimy jego smak, aromat oraz wartość odżywczą. Wystarczy dodać do niego:
Pesto z powodzeniem przygotujemy na bazie różnych ziół lub warzyw. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów na ten włoski sos: