KEKS

ciasto bez którego nie wyobrażam sobie świąt

Dodany przez: joanna-sobanska

KEKS

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
280 kcal
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • - 1 i 1/4 szkl mąki pszennej
  • - 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • - 1/2 szkl cukru
  • - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 1 łyżka octu
  • - 3/4 kostki margaryny
  • - 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • - 4 jajka
  • - około 20 dag bakalii (orzechy, rodzynki, suszone śliwki, morele, kazdyzowane skórki pomarańczy i cytryny, kndyzowane wiśnie - jednym słowem "co-kto-lubi")
  • - 1 łyżka rumu
  • - odrobina soli

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć „na śmietanę”, dodać po jednym żółtku, olej, rum, ocet, przesianą mąkę z proszkiem. Na koniec dodawać ubite na sztywno białka i oprószone mąką bakalie. Delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyc do formy tzw. keksówki.
  2. Piec w temp. 200 C przez około 45-50 min. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem, lub udekorować lukrem względnie polewą.
deser ciasto Święta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy