Keks z serem bleu i gruszkami

Ocena:

4.52 (178)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
Przepis na keks - Keks z serem bleu i gruszkami

Składniki:

  • 5 dag rodzynek
  • po 10 dag mąki pszennej i graham
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 15 dag sera z niebieską pleśnią
  • 10 dag grubo siekanych orzechów włoskich
  • 2 gruszki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • 1/4 szklanki mleka

Keks z serem bleu i gruszkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na keks - Keks z serem bleu i gruszkami
  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min, osączamy. Keksówkę wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
  • Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem i solą. Dodajemy pokruszony ser, orzechy, rodzynki i obrane, pokrojone w grubą kostkę gruszki. Jajka ubijamy z olejem, szczyptą pieprzu i mlekiem. Łączymy składniki mokre i suche.
  • Przekładamy ciasto do formy, pieczemy ok. 1–1,5 godz. lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek keksu będzie czysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto na 10 min w formie, następnie wyjmujemy i odstawiamy, aż całkiem wystygnie.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne