Keks świąteczny

Ocena:

4.5 (169)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Keks świąteczny, inaczej cwibak to delikatne i kruche ciasto z dużą ilością bakalii, pochodzące z kuchni podkarpackiej. Niesamowity zapach i wygląd zawdzięcza suszonym i kandyzowanym owocom oraz orzechom. Można przygotować go też w wersji z alkoholem – z dodatkiem rumu lub ajerkoniaku. Po przepis na keks z bakaliami co roku sięga wiele polskich rodzin. To jeden z najbardziej popularnych wypieków na święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • bakalie  400 g

  • masło  250 g

  • cukier  250 g

  • jajka  4 szt.

  • sól  2 g

  • esencja waniliowa  5 ml

  • mąka tortowa  750 g

  • mleko  65 ml

  • proszek do pieczenia  5 g

  • soda oczyszczona  5 g

Keks świąteczny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bakalie: drobno siekamy, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 25 minut. Gdy napęcznieją, odsączamy je z wody i drobno siekamy.

  • Krok 2:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C. Keksówkę o wymiarach 11x35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 3:

    Ciasto na keks: masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wbijamy jajka, cały czas miksując masę mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy sól, esencję waniliową i ponownie miksujemy. Następnie wsypujemy połowę mąki, wlewamy mleko i dodajemy drugą połowę mąki. Wsypujemy proszek do pieczenia i sodę, po czym po raz ostatni raz miksujemy składniki na gładkie i jednolite ciasto.

  • Krok 4:

    Przygotowane bakalie: dodajemy do ciasta na sam koniec, delikatnie mieszamy całość drewnianą łyżką lub szpatułką.

  • Krok 5:

    Pieczenie: przekładamy ciasto na przygotowaną blachę. Keks świąteczny wstawiamy do piekarnika na 60 min.

  • Krok 6:

    Studzenie i leżakowanie: ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie zawijamy je w papier do pieczenia, czystą ściereczkę lub folię i odkładamy w ciemne miejsce na 3–4 dni do leżakowania (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu leżakowania ciasta). Przed podaniem, posypujemy keks cukrem pudrem.

Porady

  • Jeśli przygotowujemy świąteczny keks dla dorosłych, bakalie możemy zalać rumem.
  • Z bakalii polecamy wybór rodzynek, suszonych daktyli, moreli, kandyzowanej skórki pomarańczy i cytryny oraz orzechów (laskowe i włoskie).
  • Aby bakalie nie opadły na dno ciasta, trzeba wcześniej obtoczyć je w mące. Dzięki temu rozłożą się równomiernie w masie i nie opadną na dno, a do tego unikniemy zakalca.
  • Zamiast masła do zrobienia ciasta można użyć oleju.
  • Jeśli chcemy aby keks świąteczny był bardziej wilgotny, możemy dodać do niego jabłka. Najlepiej sprawdzą się kwaśne odmiany owoców, np. szara reneta.
  • Aby papier do pieczenia nie uciekał nam z blaszki, można go wcześniej zgnieść w kulkę. Po rozłożeniu, umieszczamy w keksówce i wypełniamy ją ciastem.
  • To, czy keks świąteczny jest już upieczony, można sprawdzić przy pomocy drewnianego patyczka. Wbijamy go w środek ciasta i sprawdzamy, czy jest suchy.
  • Keks świąteczny możemy podać także z domowym lukrem lub polewą czekoladową.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przepis na keks z alkoholem

Domowy keks na święta jest jeszcze smaczniejszy z dodatkiem niewielkiej ilości alkoholu. Poniżej dwie propozycje na:

  • keks z rumem – do posiekanych bakalii dodajemy 3 łyżki rumu i odstawiamy na kilka godzin w ciemne miejsce. Następnie przygotowujemy ciasto zgodnie z przepisem,
  • keks z ajerkoniakiem – 50 ml ajerkoniaku dodajemy do masy na ciasto (krok 3). Całość miksujemy, dodając kolejne składniki z podstawowego przepisu.

Odrobina rumu i ajerkoniak to sprawdzone alkohole, które dodadzą charakteru i podkręcą smak ciasta.

Jak upiec świąteczny keks bez zakalca

Przygotowując keks z bakaliami warto zadbać o kilka szczegółów, które zmniejszą ryzyko powstania zakalca:

  • odpowiednia temperatura – wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową,
  • oprószenie dodatków mąką – podczas pieczenia mąka pochłonie wodę wypływającą z owoców,
  • przesianie mąki przez sito – dzięki temu ciasto jest napowietrzone i ładniej wyrasta.

Błędem początkujących cukierników jest zbyt gwałtowne mieszanie ciasta lub ciągłe zmienianie kierunku. Składniki na keks powinno się dodawać stopniowo i łączyć je równomiernie.

Krótka historia keksu

Pierwszy keks wypiekali już starożytni Rzymanie. Przygotowywali go z ciasta jęczmiennego, do którego dodawali owoce granatowca, orzeszki piniowe i rodzynki.

W średniowieczu wypiek wzbogacono o miód i przyprawy. Keks miał też drugą popularną nazwę – cwibak. Pochodzi ona od niemieckiego słowa zwieback, co oznacza „podwójnie pieczone” (od „zwei” – dwa i „backen” – piec). Upieczone ciasto przekładano bakaliami i powtórnie pieczono.

Dzisiaj keks z bakaliami to jedno z częściej przygotowywanych ciast, szczególnie na święta Bożego Narodzenia.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne