keks tradycyjny

długo zachowuje swoją świeżość

Dodany przez: asikyoasik

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • * 200 g margaryny
  • * 3/4 szkl. cukru pudru
  • * 4 jajka
  • * 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • * 200 g mąki
  • * aromat migdałowy lub rumowy
  • * 2-3 łyżki rumu
  • * cukier waniliowy
  • * 2 szkl. bakalii obtoczonych w 1 1/2 łyżki mąki
  • * biała polewa

Przygotowanie

  1. Margarynę o temp. pokojowej utrzeć z pudrem na krem, dodawać po jajku.
  2. Następnie dodać aromat , wan. i rum.
  3. Makę wymieszać z proszkiem, wsypywać do ciasta po łyżce.
  4. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, wyłączyć mikser i dodać bakalie obtoczone w mące, wymieszać delikatnie łyżką.
  5. Piec ok. 50 min.
  6. Po ostudzeniu przygotować polewę i np. siekanymi orzechami i skórką pomarańczową.
Keks deser bakalie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy