Keks orzechowy

Ocena:

4.48 (169)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 6 osób

Przepis na keks - keks orzechowy

Składniki:

  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 15 dag masła l4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 5 dag posiekanych orzechów laskowych
  • 5 dag posiekanych migdałów
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 10 dag żurawiny
  • 20 dag czekolady gorzkiej lub tyle samo czekoladowych groszków

Keks orzechowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na keks - keks orzechowy
  • Keksówkę (25 cm długości) wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 165°C. Cukier ucieramy z miękkim masłem na pulchną masę.
  • Dodajemy stopniowo rozmącone jajka na zmianę ze szklanką mąki. Na końcu dodajemy pół szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dodajemy orzechy, migdały, otartą skórkę z pomarańczy, żurawinę oraz czekoladę pokrojoną w sporą kostkę. Ostrożnie mieszamy.
  • Przekładamy masę do formy i robimy spodem łyżki niewielkie zagłębienie wzdłuż środka ciasta. Pieczemy ok. 1 godz. Studzimy w formie i wyjmujemy.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: Galette des rois – historia ciasta na Trzech Króli

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne