Keks mięsny wieprzowo- drobiowy

pyszny domowy klops zarówno na ciepło jak i na kanapki

Dodany przez: Joanna 55

Keks mięsny wieprzowo- drobiowy

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 3 srednie cebule
  • 1 czerstwa bułka namoczona w bulionie lub mleku i osączona
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz zmielony kolorowy
  • Sól lub Vegeta Natur
  • 2 keksówki natłuszczone i wysłane papierem do pieczenia

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Mięso drobiowe pokroić w grubszą kostkę, przyprawić i odstawić.
  3. Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju, dodać czosnek, chwilę podsmażyć i wystudzić.
  4. Do mięsa mielonego dodać pokrojone mięso z kurczaka, jajka, bułkę,cebulę z czosnkiem, majonez, oraz przyprawy. Dokładnie wyrobić.
  5. Masę mięsną przełożyć do keksówek. Rękę nawilżyć olejem i dokładnie wyrównać jednoczesnie uklepując masę mięsną, aby wypchać powietrze.
  6. Wstawić do piekarnika na 1 godzinę i 20 minut. Wstawić też naczynie z wodą.
sniadanie mięso obiad czosnek przekąska kolacja dla dzieci cebula mięso wieprzowe mięso drobiowe klops mięsny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze