Domowy kebab

Ocena:

4.32 (255)

  • 35 min.
  • dla 8 osób

Przygotowanie: 35 minut Porcja: 350 kcal Składniki na 8 porcji

Składniki:

  • 80 dag  filetów z indyka lub kurczaka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • torebka przyprawy do kebaba
  • 2 ogórki (świeże lub konserwowe)
  • 3 pomidory
  • sałata lodowa
  • 2 cebule
  • opakowanie chlebków pita
  • Sos jogurtowy
  • 1/2 l jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 5–6 ząbków czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • Sos ostry
  • szklanka ostrego keczupu
  • papryczka chili

Domowy kebab - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Przełożyć do miski, wlać 3 łyżki oliwy i wsypać przyprawę do kebaba. Bardzo dokładnie wymieszać, aby szczelnie oblepiła mięso. Przykryć i odstawić do lodówki na 3–4 godziny. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę, obraną cebulę w półplasterki, sałatę porwać na drobne kawałki.
  • Pokrojone warzywa wymieszać w miseczce. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając. Pitę podgrzać z obu stron na suchej patelni (lub opiec w piekarniku albo na grillu).
  • Przygotować sosy:
  • jogurt wymieszać z obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Keczup połączyć z oczyszczoną z pestek, posiekaną papryczką chili. Porcje mięsa i pokrojonych warzyw układać na gorących plackach pita. Pokrojone warzywa wymieszać w miseczce. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając. Pitę podgrzać
  • Mięso i warzywa polać sosami – jogurtowym i ostrym z keczupu (lub tylko jednym). Można je także posypać świeżymi ziołami, np. oregano, natką, kolendrą. Pitę zwijać tak jak krokiety, pozostawiając jeden brzeg otwarty.
  • PAWEŁ SUCHENEK
  • RADY MISTRZA
  • Swój niepowtarzalny smak kebab zawdzięcza ziołom. Zachęcam do używania jak największej ilości świeżych, bo ich aromatowi nic nie dorówna. Moim faworytem jest kolendra, która idealnie komponuje się ze świeżym ogórkiem i świetnie ożywia smak sosu czosnkowo-jogurtowego. Robiąc ten sos, nie przesadzajmy z ilością czosnku – wystarczy 5–6 dużych ząbków. Tyle nada mu ostrości i pięknego aromatu, ale nie zabije przy tym delikatności jogurtu. Ostrożnie także z papryczką chili dodawaną do sosu pikantnego. Ponieważ jej sok jest bardzo drażniący, do czyszczenia z pestek (a trzeba je koniecznie usunąć, gdyż są najostrzejsze) i potem siekania najlepiej założyć gumowe rękawiczki. I jeszcze coś dla amatorów grilla: zamarynowane mięso na kebab, zamiast smażyć, można nadziać na patyczki do szaszłyków i dość mocno przypiec na ruszcie – będzie wyjątkowo chrupiące i aromatyczne!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne