Kawa karmelowa – przepis

Ocena:

4.5 (167)

  • 20 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Kawa karmelowa nie potrzebuje uzupełnień – to pobudzający napój i deser 2 w 1. Z tym przepisem zrobicie ją w domu, a będzie smakować jak z najlepszej kawiarni. Będziecie więc mogli rozkoszować się nią w błogich chwilach z książką w dłoni lub podczas jesiennych wieczorów we dwoje. Efektownie podana kawa o smaku karmelowym będzie hitem na uroczystościach rodzinnych. Zaserwujcie ją z dodatkami, aby uzyskać zniewalający efekt smakowy i wizualny.

Składniki:

  • woda   ml

  • cukier  250 g

  • sól  2 g

  • śmietana kremówka  50 ml

  • mleko  100 ml

  • kawa mielona  8 g

Kawa karmelowa – przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Syrop karmelowy: 60 ml wody podgrzewamy z cukrem w garnku z pokrywką. Mieszamy do połączenia składników. Kiedy woda zacznie wrzeć, przykrywamy i gotujemy przez 2 minuty. Następnie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy syrop na dużej mocy palnika, cały czas mieszając, aż mikstura zmieni kolor na bursztynowy. Na koniec dodajemy partiami 120 ml wody i dalej mieszamy.  Na koniec dodajemy szczyptę soli. 

  • Krok 2:

    Bita śmietana: w wysokim naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno – 30% lub 36% na sztywno.

  • Krok 3:

    Przygotowanie mleka: podgrzewamy je w małym rondelku, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Można przelać je do wysokiego naczynia i ubić ubijaczką do mleka lub mikserem, żeby zrobić piankę.

  • Krok 4:

    Kawa: parzymy ją w taki sposób, aby nie było fusów. Świeżo zmieloną kawę wsypujemy do french pressu i zalewamy gorącą wodą. Przeciskamy, aby oddzielić fusy od kawy.

  • Krok 5:

    Kompozycja: na dno wlewamy 10 ml syropu karmelowego, następnie spienione mleko, a na to czarną kawę. Na koniec nakładamy bitą śmietanę i ozdabiamy syropem. Kawa karmelowa nie może długo czekać, więc podajemy ją od razu.

Porady

  • Przygotowując sos karmelowy do kawy należy być bardzo czujnym. Przy dodawaniu zimnej wody syrop będzie się wzburzał, więc trzeba uważać, aby się nie poparzyć.
  • Raz przygotowany syrop starczy na 10 porcji kawy karmelowej. Z podanego przepisu wyjdzie 200 ml syropu, który możecie przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce przez pół roku.
  • Jeżeli chcecie zyskać na czasie, możecie wykorzystać gotowy syrop karmelowy ze sklepu. Zwróćcie jednak uwagę na jego skład, aby nie zawierał substancji zagęszczających i sztucznych aromatów.
  • W zależności od tego, co posiadacie w domu, do przygotowania kawy karmelowej możecie użyć także klasycznego espresso z ekspresu, czarnej kawy z kawiarki bądź po prostu zalewajki – przelanej do innego naczynia bez fusów.
  • Kawa karmelowa najlepiej wygląda w wysokiej szklance o pojemności 400 ml. Karmel możecie nałożyć na dno szklanki lub polać go spiralnie po wewnętrznej ściance, co utworzy ciekawy efekt wizualny.
  • W wersji wegańskiej mleko można zastąpić napojem roślinnym migdałowym lub owsianym. W sklepach dostępne jest mleko roślinne dla baristów. Warto wybrać je do kawy ze względu na większą zawartość białka, które sprawia, że mleko ładniej się ubija.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Dodatki do kawy karmelowej

  • Popcorn – możecie dodać kilka kulek prażonej kukurydzy na wierzch bitej śmietany. Popcorn polany karmelem smakuje zniewalająco.
  • Herbatniki maślane – pokruszcie je na bitą śmietanę i polejcie karmelem. Można także wbić ciasteczko w śmietanę.
  • Orzeszki – to kolejny dodatek, który idealnie pasuje do kawy karmelowej. Jeśli lubicie połączenie słodkiego ze słonym, sięgnijcie po solone orzeszki ziemne. Przed posypaniem należy rozgnieść je nożem lub pokroić na drobniejsze kawałki.
  • Czekolada – może być w formie wiórków lub w cząstce. Dobrze wygląda też mały wafelek w czekoladzie wbity w bitą śmietanę i oczywiście polany karmelem.

Kawa karmelowa mrożona

Jeśli macie ochotę na słodkie orzeźwienie latem, możecie zrobić domową kawę mrożoną na dwa sposoby:

  • w blenderze – wszystkie składniki (bez śmietany) wrzućcie do blendera i miksujecie z 5. kostkami lodu. Możecie również skorzystać z przepisu na kawę mrożoną z lodami i bitą śmietaną.
  • na kostkach lodu – do wysokiej szklanki wrzucamy 5 kostek lodu, następnie dodajemy karmel, zimne mleko i na końcu kawę.

Kawę karmelową mrożoną można zrobić także na mleku roślinnym lub bez mleka – miksując americano z kostkami lodu i syropem karmelowym. Szybkie orzeźwienie i pobudzenie jednocześnie zapewni wam również kawa frappe, a amatorom czarnej kawy na pewno posmakuje mrożona kawa z tonikiem.

Kawa karmelowa zbożowa

Z powyższego przepisu na kawę karmelową mogą skorzystać także osoby, które ograniczają kofeinę. Syrop karmelowy dobrze smakuje również z kawą zbożową, która zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy z grupy B, magnez, selen i potas. Jest delikatna, więc nie podrażnia żołądka i nie powoduje zgagi.

Mogą ją pić osoby w każdym wieku, więc jeśli na imprezie planujecie podać kawę karmelową z dodatkami, pamiętajcie o najmłodszych i osobach starszych – możecie zaserwować im tak samo pyszny deser na bazie zbożowej kawy.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne