Kaszka na słodko

Kaszka kukurydziana na słodko zasmakuje nawet największym niejadkom.

Dodany przez: Renia_Kawa

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 100g kaszy kukurydzianej Sante
  • 600ml wody
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 banan
  • 4 łyżki kwaskowatego dżemu, np. z mirabelek.

Przygotowanie

  1. Wodę gotujemy doprowadzając do wrzenia, a następnie nie ściągając jej z gazu wsypujemy kaszę kukurydzianą i intensywnie mieszamy aby nie powstały grudki. Gaz przykręcamy aby był najmniejszy płomień. Kiedy kasza zaczyna gęstnieć, dorzucamy po kolei rodzynki, słonecznik, płatki i orzechy. Cały czas mieszamy. Kiedy już kasza zgęstnieje, wyłączamy gaz i wrzucamy pokrojonego w plasterki banana. Wszystko dokładnie jeszcze raz mieszamy i wykładamy na talerze w formie kopca. Robimy na środku dołeczek i wlewamy do niego po dwie łyżki dżemu na porcję. Możemy udekorować orzechami włoskimi. Smacznego!
sniadanie wegetariańska płatki owsiane kasza kukurydziana zdrowe śniadanie rozgrzewające śniadanie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy