Kasza manna z jajkiem i śmietaną

Ocena:

4.5 (176)

  • 20 min.
  • dla 1 osoby
Kasza manna zaparzana z jajkiem, z dodatkiem bitej śmietany.

Składniki:

  • 250 ml mleka 3,2 %
  • 3 płaskie łyżki kaszy manny
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • kompot jagodowy - wg uznania

Kasza manna z jajkiem i śmietaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko przelać do garnka. Dodać do niego cukier waniliowy, wymieszać i zagotować. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę manną, cały czas mieszając. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 3 minuty. Pamiętać o mieszaniu, żeby kasza się nie przypaliła. Jak kasza zgęstnieje, przestudzić ją. Do ciepłej kaszy wbić jajko. Wymieszać i ponownie zagotować, cały czas mieszając. Kaszę z jajkiem lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać ją do ciepłej kaszy. Kaszę dokładnie wymieszać ze śmietaną, podzielić na porcje. Każdą porcję kaszy polać kompotem jagodowym z całymi jagodami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne