Kasza manna zaparzana z jajkiem, z dodatkiem bitej śmietany.
Składniki:
250 ml mleka 3,2 %
3 płaskie łyżki kaszy manny
32 g cukru waniliowego
1 jajko
1/2 szklanki śmietany kremówki
kompot jagodowy - wg uznania
Kasza manna z jajkiem i śmietaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mleko przelać do garnka. Dodać do niego cukier waniliowy, wymieszać i zagotować. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę manną, cały czas mieszając. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 3 minuty. Pamiętać o mieszaniu, żeby kasza się nie przypaliła. Jak kasza zgęstnieje, przestudzić ją. Do ciepłej kaszy wbić jajko. Wymieszać i ponownie zagotować, cały czas mieszając. Kaszę z jajkiem lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać ją do ciepłej kaszy. Kaszę dokładnie wymieszać ze śmietaną, podzielić na porcje. Każdą porcję kaszy polać kompotem jagodowym z całymi jagodami.