Kaszanka we flaku - przepis domowy

Przepis na zrobienie w domu kaszanki :)

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • ryjek wieprzowy
  • uszy
  • ozorek
  • płuca
  • serce
  • nóżka
  • 0,5 kg podgardla
  • 1 szklanka krwi
  • 1,2 kg kaszy gryczanej
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka pieprzu

Przygotowanie

  1. Skórki, płuca, serce, podgardle ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Kaszę zalać rosołem, biorąc cieczy dwa razy tyle co kaszy - zagotować. Gdy woda zacznie wsiąkać w kaszę, odstawić, przykryć i chwilę przypróżyć na płytce lekko nagrzanej. Do miękkiej, gorącej kaszy wlać krew i wymieszać - odstawić na 10 min. Mięso i skórki zemleć, dodać przyprawy i dobrze wymieszać.
  2. Napełnić jelita, zszyć , włożyć do gorącej wody i gotować 40min na wolnym ogniu.
mięso kiełbasa kaszanka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze