Kasza z warzywami

Kasza z warzywami to danie, które możemy zjeść zarówno na obiad, jak i na lunch czy lekką kolację. Wybierzmy taką kaszę jaką lubimy najbardziej i gotujmy! W naszym przepisie wykorzystaliśmy kaszę gryczaną i warzywa, które akurat mieliśmy w lodówce. To prosty przepis na sycące i zdrowe danie. Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje tak przygotowana kasza z warzywami.

Dania główne

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.43 z 192 głosów)

Kroki wykonania:

  • kasza-z-warzywami11.Kaszę opłukać i dokładnie osączyć. Cebulę obrać, posiekać drobno. W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i pokrojone warzywa, chwilę podsmażyć, do lekkiego zrumienienia. Dodać kaszę, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę.
  • kasza-z-warzywami22.Następnie wlać 1,5 szklanki gorącej wody, dodać sól i przyprawy. Dusić na małym ogniu ok. 30 min. aż kasza wchłonie cały płyn i zmięknie. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Podawać jako dodatek do mięs i warzyw, ale smakuje doskonale również sama z surówką.

Porady

W przepisie na kaszę z warzywami wykorzystujemy:

  • kaszę gryczaną - można użyć niepalonej lub palonej
  • warzywa - pokrojone w kostkę lub plasterki
  • przyprawy - można dodać do kaszy również proszek grzybowy uzyskany z rozdrobnionych suszonych grzybów
  • masło - można zastąpić olejem

Notka redakcyjna

Kasza z warzywami – przepis prosty

Warzywa z kaszą to jedno z tych dań, które robi się po prostu ekspresowo. To potrawa, którą przygotowujemy, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, a chcemy zjeść coś ciepłego i pożywnego. Kasza z warzywami na obiad umożliwia też skuteczny przegląd lodówki i kuchennych szafek. Do tego dania nada się właściwie każda kasza, możemy też w razie czego zastąpić ją ryżem. Również dobór warzyw jest dowolny, większość będzie do siebie pasować.

Kasza z warzywami – jak zrobić?

Kaszę z warzywami najlepiej przygotowywać w głębokiej patelni. Szeroka patelnia z wysokimi rantami ułatwi dokładne wymieszanie całego dania – nie ma ryzyka, że coś wysypie nam się na kuchenkę. Kasza z warzywami będzie smaczniejsza, jeśli wcześniej podsmażymy warzywa i dopiero później dorzucimy do nich kaszę. Kaszę gotujemy bezpośrednio na patelni przygotowując odpowiednik risotta, czyli kaszotto. W naszym przepisie wykorzystaliśmy do tego wodę, ale możecie również użyć bulionu. Tak przygotowana kasza z warzywami będzie pyszna!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy