Kasza gryczana z warzywami

Idealne jako samodzielne danie lub jako zamiennik ziemniaków do drugiego dania.

Dodany przez: karita

Kasza gryczana z warzywami

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej (1 torebka)
  • 4-5 pieczarek
  • ćwierć papryki czerwonej
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kaszę zagotować według przepisu na opakowaniu. W tym czasie umyć pieczarki, pokroić w plastry bądź w kostkę i podsmażać na łyżce oliwy. Obraną cebulę poszatkować, obraną marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, paprykę pokroić w kosteczkę i wszystko dodać do pieczarek. Wsypać siemię, lubczyk i zioła prowansalskie. Podsmażać na najmniejszym ogniu przez ok. 10 minut. Gdy kasza będzie już ugotowana, odcedzić ją i dodać do reszty składników, doprawić i podsmażać jeszcze przez kilka minut. Na koniec wyłączyć ogień, dodać przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, wymieszać i przykryć na ok. 5 minut. Podawać według uznania np. zamiast ziemniaków do mięs, z sosami bądź jako samodzielne jarskie danie.
dieta warzywa obiad wegetariańska Potrawka kasza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze