Kasza gryczana po włosku

Ocena:

4.53 (147)

  • 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Kasza gryczana po włosku to pomysł na zdrową sałatkę dla całej rodziny. Niepalona kasza gryczana jest łagodniejsza w smaku, więc nawet dzieci mogą zjęść bez grymasów na twarzy. Kasza gryczana po włosku łączy różnorodne składniki: czarne oliwki, suszone pomidory w zalewie, mozzarellę, świeżą bazylię, rukolę i szpinak baby. Osoby jedzące mięso zadowolą się dodatkiem wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej. Kasza gryczana po włosku to przepis, który szczególnie polecamy w formie lunchu do pracy. 

Składniki:

  • pomidor  2 szt.

  • czarne oliwki  1 szklanka

  • suszone pomidory  3 szt.

  • mozzarella  1 szt.

  • czerwona cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • oliwa z oliwek  2 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • zioła  1 szczypta

  • kasza gryczana  1 szklanka

  • rukola  1 szklanka

  • szpinak  1 szklanka

  • bazylia  5 liści

  • boczek wędzony  100 g

  • szynka parmeńska (prosciutto)  100 g

Kasza gryczana po włosku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Świeże pomidory przelewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórę, usuwamy pestki,
    kroimy na grube kawałki. Oliwki tniemy w plasterki, suszone pomidory siekamy.
    Mozzarellę rwiemy na kawałki, cebulę kroimy w piórka.
    pomidory-przekrojone-iStock
  • Krok 2: Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z 1–2 łyżkami oliwy, posiekanymi pomidorami, ziołami włoskimi, następnie z kaszą; odstawiamy na 15 min. czosnek-zabki-fot.iStock-min
  • Krok 3: W salaterce mieszamy z resztą składników, skrapiamy z wierzchu oliwą, posypujemy
    porwanymi liśćmi bazylii i wysmażonymi na chrupiąco kawałkami boczku lub kładziemy prosciutto.
    prosciutto-fot.iStock-

Porady

Przepis na kaszę gryczaną po włosku zawiera:

  • mięsiste pomidory
  • kulkę mozzarelli
  • wybrane zioła stanowią tak zwaną mieszankę włoską
  • szklankę ugotowanej na sypko niepalonej kaszy gryczanej
  • garść rukoli i szpinaku baby
  • kilka liści świeżej mięty
  • kawałek wędzonego boczku lub prosciutto (szynki parmeńskiej)
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kasza gryczana po włosku będzie się atrakcyjnie prezentować w słoiku, gdy składniki ułożymy warstwowo. Taką sałatkę można zabrać ze sobą na uczelnię i zjeść między zajęciami, albo do pracy w ramach przerwy obiadowej.  Uwzględniona w przepisie mieszanka włoska to posiekane i ususzone zioła: bazylia, oregano, pietruszka, cząber. Często wzbogacane o estragon, tymianek, paprykę i rozmaryn. Proporcje przypraw i wybrany rodzaj warto dostosowywać wedle własnego smaku. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne