Kartoflanka ze szpinakiem

Ocena:

4.45 (163)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Dobrze przyprawiona kartoflanka ze szpinakiem.

Składniki:

  • 1/2 kg kartofli
  • 2 marchewki
  • kawałek selera (ok. 10 dag)
  • masło
  • 1,5 l bulionu mięsnego
  • pęczek natki pietruszki
  • duża garść liści szpinaku baby
  • trochę szczypioru
  • 6 parówek
  • 1/2 szklanki śmietany do zup
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Kartoflanka ze szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Warzywa obieramy, czyścimy, płuczemy, kroimy w kostkę.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło (ok. 2 łyżek), wrzucamy warzywa i podduszamy 5 min.
  • Zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem ok. 20 min.
  • Natkę, szpinak i szczypior z grubsza siekamy, parówki kroimy na kawałki, wrzucamy do zupy i trzymamy na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 5 min.
  • Mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.
  • Podajemy z chlebem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016

Porady

Zobacz też: Lazania ze szpinakiem i szynką

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne