Kartoflanka

Ocena:

4.41 (157)

  • 15 min.
  • dla 4 osób

Kartoflanka - prosta zupa, która niezmiennie zachwyca smakiem. Przygotowana na bulionie mięsnym kartoflanka będzie wyrazista, sycąca i pyszna. Według uznania kartoflanka może być podana z kiełbasą.

Składniki:

  • bulion cielęcy  1.5 l

  • ziemniaki  4 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • cebula  1 szt.

  • mąka pszenna  1 łyżka stołowa

  • smalec  1 łyżka stołowa

  • kiełbasa  150 g

  • olej  1 łyżka stołowa

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  5 szt.

  • sól  1 szczypta

Kartoflanka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Ziemniaki i marchewkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Bulion wlać do garnka, dodać warzywa, listki laurowe i ziele angielskie. lisc-laurowy-iStock
  • Krok 2: Gotować, aż warzywa będą miękkie (ok. 20 minut). Cebulę obrać, posiekać.Zrumienić na smalcu, dodać mąkę, podsmażyć jeszcze chwilę razem. Wlać zasmażkę do zupy, ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą.Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na oleju, włożyć do kartoflanki. Podgrzać razem przez chwilę. cebula-iStock (1)

Porady

Zupa kartoflanka świetnie smakuje z dodatkiem podsmażonych kawałków kiełbasy oraz z posypana świeżym koperkiem. Zamiast bulionu cielęcego sprawdzi się np.: wywar z żeberek. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne