Kartofelki z Piekarnika w Bekonowym Płaszczyku

Zachęcam do przygotowania łatwego dania z kartofelkami - owiniętymi z zewnątrz bekonem - którym nie sposób się oprzeć.

Dodany przez: medon

Na ciepło

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

s

Składniki

  • 12 młodych średniej wielkości kartofelków (twarde, nie rozpadają się)
  • 50 g. masła (płatki)
  • 300 g. bekonu (24 długich cienkich plasterków)
  • 5 dużch gałązek rozmarynu (pokroić)
  • 5 dużch gałązek tymianku (pokroić)
  • 100 g. żółtego sera (starty)
  • przyprawy: sól morska / pieprz

Przygotowanie

  1. ► Kartofelki możliwie o równomiernym kształcie dokładnie umyć szczoteczką i gotować około 20 minut w słonej wodzie. Kartofle ugotować, ale nie do kompletnej miękkosci, odsączyć i ostudzić.
  2. ► Rozmaryn i tymianek umyć, osuszyć i oderwać igiełki i listeczuki z gałązek. Następnie położyć obok siebie po 3 plasterki bekonu, lekko zachodzące na siebie i posypać trzema czwartymi rozmarynu z tymiankiem. Kartofelki przeciąć wzdłuż na pół i delikatnie otworzyć połówki, pomiędzy umieścić pozostały rozmaryn z tymiankiem, płatki masła i doprawić solą. Ponownie połówki kartofelków ostrożnie razem sciśnąć i plastrami bekonu ciasno owinąć.
  3. ► Kartofelki włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180C / Termoobieg. Na koniec posypać odrobiną startego sera i zapiekać, aż ser się stopi.
ser tymianek bekon rozmaryn kartofelki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy