kartacze_w_ciescie_knedlowym

Kartacze w cieście knedlowym

Ocena:

4.49 (174)

  • 45 min.
  • dla 4 osób

Pyszne, sycące danie ziemniaczano mięsne.

Składniki:

  • * ziemniaki ugotowane
  • * mąka pszenna
  • * sól
  • * mąka ziemniaczana
  • * jajko
  • farsz
  • * może być mięso z drobiu i wołowe pozostałe z rosołu,
  • * lub inne mięso gotowane lub pieczone
  • * ugotowana marchew
  • * kawałek gotowanego selera
  • * sól
  • * pieprz
  • * zioła wg uznania
  • dodatki
  • * słonina
  • * boczek
  • * cebulka

Kartacze w cieście knedlowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.
  • Wkładamy je do miseczki, wyrównujemy powierzchnię i dzielimy je na 4 części. 1/4 część ziemniaków wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną.
  • Dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej (niekoniecznie, gdyż ziemniaki mają dość skrobi) i wyjętą 1/4 ziemniaków, oraz jajko.Możemy również dodać szczyptę mieszanki ulubionych ziół.
  • Wyrabiamy ciasto.
  • Mięso i inne składniki na farsz mielimy w maszynce do mięsa. Możemy dodać kawałek cebulki lub ząbek czosnku a także ulubione przyprawy. Ja dodaję dużo majeranku.
  • Składniki farszu wyrabiamy łyżką.
  • Z ciasta formujemy 2 razy grubszy niż na kopytka czy leniwe wałek, kroimy w 4 cm cząstki.
  • Każdą cząstkę rozpłaszczamy, rozklepujemy, nakładamy farsz mięsny i formujemy podłużne - tak jak bułeczki- pakieciki.
  • Ozdabiamy kilkoma płytkimi wgłębieniami zrobionymi nożem .
  • Gotujemy w osolonej wodzie około 8 - 10 minut od wypłynięcia.
  • Słoninę i boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i topimy skwarki, pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż cebula będzie miała złoty kolor.
  • Polewamy kartacze tłuszczem i skwarkami z cebulką.
  • Kartacze możemy podać jako danie z surówką, lub z żurkiem.
  • Kartacze możemy również zrobić z farszem mięsno kapustnym lub grzybowym. A ilość składników na farsz jest zalezna od naszego gustu czy upodobania. Możemy nałożyć tylko 1 łyżeczkę farszu, albo nałożyć go dużo, by ciasto stanowiło tylko sołonkę dla farszu.

Porady

Zobacz też: Ziołowy Zakątek - pyszne miejsce na mapie Podlasia

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne