4.23 (231)
Karpatka to wszystkim znane lekkie ciasto parzone przełożone puszystym, maślanym kremem budyniowym. Ptysiowe blaty pięknie wyrastają – na ich wierzchu tworzą się atrakcyjne fale, czyli znak rozpoznawczy tego tradycyjnego deseru. Chociaż składa się tylko z dwóch elementów, zachwyca niebanalnym wyglądem, kremowym wnętrzem i delikatnym, dobrze wypieczonym ciastem. Pokazujemy krok po kroku, jak zrobić karpatkę idealną.
mleko 650 ml
wanilia 1 szt.
budyń 80 g
cukier 75 g
masło 325 g
woda 250 ml
mąka pszenna 150 g
jajka 5 szt.
proszek do pieczenia 4 g
Podgrzewamy 500 ml mleka na małej mocy palnika. Rozkrajamy laskę wanilii wzdłuż, żeby ją otworzyć. Wrzucamy ją w całości do rondelka. Doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. W oddzielnym naczyniu rozrabiamy proszek budyniowy z pozostałym mlekiem i 25 g drobnego białego cukru. Wlewamy miksturę cienkim strumieniem do rondelka (pamiętajmy, żeby wyjąć z niego laskę wanilii). Podgrzewamy. Energicznie go mieszamy, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Kiedy zgęstnieje, odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Możemy przykryć go folią spożywczą, tak żeby stykała się z jego powierzchnią – dzięki temu nie powstanie kożuch.
Artur Rogalski
Wrzucamy do misy miksera 200 g miękkiego masła (warto wyjąć je wcześniej z lodówki, ale jeśli zapomnieliśmy to zrobić, możemy pokroić je w kostkę i lekko podgrzać w mikrofali). Cierpliwie ucieramy je przez kilka minut z 50 g cukru, aż powiększy swoją objętość i stanie się jaśniejsze. Dodajemy łyżkę wystudzonego budyniu. Miksujemy. Dopiero kiedy pierwsza porcja całkowicie się połączy z masą maślaną, wrzucamy kolejne partie. Ukręcamy miękki, aksamitny i puszysty krem do karpatki. Nie mieszajmy go zbyt długo, bo może się zwarzyć. Jeśli zauważymy, że zaczynają tworzyć się w nim grudki tłuszczu, dolejmy odrobinę gorącej wody lub podgrzejmy spód miski parą wodną. Ponownie zmiksujmy, aż masa odzyska jednolitą konsystencję.
Artur Rogalski
Roztapiamy 125 g masła w rondelku. Dolewamy szklankę wody (250 ml). Kiedy się zagotuje, zmniejszamy moc palnika i stopniowo wsypujemy mąkę pszenną (warto dodać też niewielką szczyptę soli). Cały czas mieszamy masę łyżką lub silikonową łopatką, aż składniki całkowicie się połączą. Powinno powstać jednolite, zwarte i elastyczne ciasto. Podgrzewamy je jeszcze przez minutę, żeby odparował nadmiar wody. Odstawiamy je do przestudzenia. Nie musimy długo czekać, aż spadnie jego temperatura, może pozostać lekko ciepłe.
Artur Rogalski
Dodajemy jajko do przestudzonej bazy ciasta parzonego. Dokładnie mieszamy masę (możemy użyć miksera). Na początku będzie sprawiała wrażenie mocno rozwarstwionej, ale po chwili stanie się jednolita. Kiedy to nastąpi, dodajemy kolejne jajko. Powtarzamy te czynności, aż zużyjemy wszystkie składniki i otrzymamy gęste, kremowe ciasto karpatkowe. Dosypujemy proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy.
Artur Rogalski
Wykładamy foremkę o wymiarach 25x36 cm pergaminem lub natłuszczamy ją i oprószamy mąką. Przenosimy do niej ciasto na karpatkę. Rozsmarowujemy je szpatułką lub łyżką. Nie musimy go starannie wyrównywać – tradycyjna karpatka ładnie się prezentuje, kiedy ma lekko pofalowany wierzch. Pieczemy ciasto w 200°C (tryb góra-dół) przez około 20–25 minut. Jeśli mamy 2 blaszki o tym samym rozmiarze, dobrze jest przyrządzić 2 oddzielne blaty, ponieważ warstwa parzonego ciasta powinna być dosyć cienka, ładnie wtedy urośnie, stanie się lekkie i kruche.
Artur Rogalski
Dzielimy wystudzone ciasto na 2 części, jeśli piekliśmy je w jednej foremce. Umieszczamy spód na paterze lub w ranie cukierniczym. Rozsmarowujemy na nim krem budyniowy. Przykrywamy drugim blatem. Lekko go dociskamy, żeby powstały równe warstwy. Wstawiamy gotowe ciasto do lodówki na około 2–3 godziny. Masa budyniowa powinna całkowicie stężeć. Czas chłodzenia deseru nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.
Artur Rogalski
Wyjmujemy ciasto z lodówki i oprószamy je cukrem pudrem za pomocą gęstego sitka lub specjalnego przyrządu do przesiewania sypkich składników cukierniczych. Żeby podzielić deser na porcje, użyjmy ostrego noża – nie chcemy zbyt mocno naciskać ciasta, bo masa będzie wypływać ze środka. Klasyczny przepis na karpatkę możemy modyfikować i udekorować ją płynną czekoladą lub owocami leśnymi. Jako prostszą i szybszą alternatywę polecamy także ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia, czyli karpatkę z groszkiem ptysiowym.
Artur Rogalski
Tylko teraz: Roczna prenumerata Elle Decoration z kompletem świec Corina Candles z rabatem 14%. Otrzymujesz 6 numerów Elle Decoration + luksusowe wegańskie świece Corina Candles w specjalnej cenie. ELLE Decoration to najbardziej luksusowy magazyn o wnętrzach i designie.
Najniższa cena rocznej prenumeraty z zestawem świec z 30 dni przed obniżką - 165,00 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 141,90 zł.
Rabat do 30% na meble i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na sfmeble.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat do -30% w sklepach stacjonarnych i na www.hegos.eu. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 699,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 499,99 zł
Rabat rosnący wraz z ilością produktów w Twoim koszyku! -20% za zakup min. 2 produktów. -25% za zakup min. 3 produktów. -30% za zakup min. 4 produktów. Rabat obowiązuje na wybrane produkty. Promocja dostępna w sklepie internetowym. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.