Karp z pieczarkami

Ocena:

4.51 (199)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
Karp z pieczarkami

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg sprawionego karpia (bez głów i ogonów)
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 25 dag pieczarek
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 4 łyżki oleju

Karp z pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Karp z pieczarkami
  • Rybę kroimy na 8 kawałków. Jeśli to możliwe, usuwamy największe ości. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy. Pieczarki oczyszczamy, podsmażamy na łyżce masła. Oprószamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Rybę osuszamy. Każdy kawałek zanurzamy w rozmąconych jajkach, mące wymieszanej z papryką i smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem.
  • Przed podaniem układamy usmażoną rybę w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy obsmażone pieczarki, obkładamy wiórkami zimnego masła i zapiekamy 15 min.  Zanim usmażymy karpia, możemy obłożyć go plasterkami świeżej cebuli i wstawić na noc do lodówki. Dzięki temu utraci on swój lekko mulisty smak. Następnego dnia smażymy opanierowaną rybę, a oddzielnie usmażona cebulka ląduje na ciepłej rybie.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne