Karkówka z warzywami z piekarnika, prosto z rękawa to pomysł na pyszny obiad.
Składniki:
1/2 kg karkówki
1/2 kg pieczarek
2 kolorowe papryki
2 średnie cebule
3-4 kiszone ogórki
marynata:
2 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 pokrojona papryczka chili
5 łyżek oleju
słodka papryka
pieprz cayenne
sól, pieprz
Karkówka z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Karkówkę pokroić w plastry i lekko rozbić. Składniki marynaty wymieszać, dodać mięso i dokładnie wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki, najlepiej na cała noc. Pieczarki pokroić w ćwiartki, cebulę w piórka, paprykę w paski, ogórki w plasterki.
Zamarynowane mięso i pokrojone warzywa włożyć do rękawa, posypać solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez około godzinę.