karkówka w sosie koperkowym

pyszna karkóweczka dla naszego żołądeczka !!!!!

Dodany przez: karolcia17

karkówka w sosie koperkowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1,5 kg karkówki
  • sól , pieprz
  • przyprawa do mięs
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek prawdziwego pieprzu
  • majeranek
  • natka kopru
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie

  1. umytą karkówkę kroimy w plastry (tak jak na schabowe) , następnie przyprawiamy solą , pieprzem , przyprawą do mies , mejerankiem i nacieramy 2 ząbkami czosnku ( najlepiej jak przyprawione mięso schowamy do lodówki na całą noc )
  2. gdy mięso przejdzie przyprawami smażymy na patelni , od czasu do czasu odwracając, dodajemy pokrojoną natkę kopru, marchew , cebulkę i wlewamy 4 szklanki przegotowanej wody
  3. gdy wszystko się zagotuje , z wody , mąki , śmietany robimy sos dodająć szczyptę soli ,( żeby śmietana się nie zważyła)
  4. zrobiony sos wylewamy na patelnie wszystko mieszając ,gotujemy jeszcze ok. 5 min. i gotowe !!!
  5. karkówka świetnie smakuje z ziemniakami i surówką (:*
obiad sos koper karkówka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze