Karkówka w sosie ciemnym

Pyszny sos, pachnący czosnkiem.

Dodany przez: sandra000

Karkówka w sosie ciemnym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.37 z 63 głosów)

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 1 litr wody
  • średnia cebula
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • mała marchewka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany słodkiej 18%
  • koperek
  • przyprawy: vegeta, pieprz, słodka papryka, maggi

Przygotowanie

  1. Karkówkę pokrój na większe kawałki, posyp przyprawą i usmaż z obydwu stron na brązowy kolor. Podlej
  2. wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem na małym ogniu. Cebulę pokrój w kostkę, usmaż na margarynie i dodaj do mięsa. Czosnek wyciśnij przez praskę, a marchewkę zetrzyj na
  3. tarce o dużych oczkach i dodaj do reszty. Gdy mięso będzie miękkie wlej mąkę wmieszaną ze śmietaną i odrobiną wywaru. Gotuj chwilę, do momentu zgęstnienia. Dopraw do smaku i posyp koperkiem.
mięso obiad sos obiady mięsa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze