Karkówka w czerwonym winie

Pyszny obiad dla smakoszów mięsa i win :)

Dodany przez: Wokalista

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 30 dkg karkówki
  • lampka czerwonego wina (użyte wino aroniowe)
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • bazylia
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • pół kilograma ziemniaków
  • koperek

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, kroimy na 2-3 mniejsze kawałki i oprószamy solą, pieprzem i bazylią. Smażymy na patelni bez dodatku oleju przez około 3 minuty każdą stronę. Po podsmażeniu mięsa podlewamy je winem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie a następnie dusimy pod przykryciem około 20 minut co jakiś czas odwracając mięso na drugą stronę. Po upływie 20 minut zdejmujemy pokrywkę i podduszamy jeszcze 10 minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Na talerzu posypujemy koperkiem.
mięso wino obiad karkówka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze