Karkówka duszona w kapuście

Ocena:

4.45 (191)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
Proste składniki gwarantują niebanalne danie i wspaniały smak

Składniki:

  • - biała kapusta - 1sztuka
  • - karkówka - 6 plastrów po jednym na osobę
  • - cebula - 5-6 średniej wielkości
  • - śliwki suszone - 15-20 dag
  • - bulion
  • - przyprawy - wedle uznania (sól, pieprz, papryka, gałka muszkatałowa, suszone zioła)
  • - sos sojowy

Karkówka duszona w kapuście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kapustę posiekać na szatkownicy. Cebulę pokroić w wiórka. Karkówkę w plastrach lekko rozbić, oprószyć przyprawami krótko obsmażyć na mocnym ogniu.
  • W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać warstwami: kapustę, karkówkę, cebulę, pokrojone śliwki suszone polać trochę sosem sojowym. Wszystko zalać bulionem- 0,5-1 szklanki, razem z tłuszczem ze smażenia karkówki, na wierzch wyłożyć troszkę tłuszczu.
  • Każdą warstwę doprawiać wg uznania.
  • Piec około 1-1,5 godz. w temperaturze 180-220 C.
  • Karkóweczka porpostu rozpływa się w ustach.
  • Podawać z frytkami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne