Karkówka duszona w kapuście

Proste składniki gwarantują niebanalne danie i wspaniały smak

Dodany przez: joanna-sobanska

Karkówka duszona w kapuście

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
500 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • - biała kapusta - 1sztuka
  • - karkówka - 6 plastrów po jednym na osobę
  • - cebula - 5-6 średniej wielkości
  • - śliwki suszone - 15-20 dag
  • - bulion
  • - przyprawy - wedle uznania (sól, pieprz, papryka, gałka muszkatałowa, suszone zioła)
  • - sos sojowy

Przygotowanie

  1. Kapustę posiekać na szatkownicy. Cebulę pokroić w wiórka. Karkówkę w plastrach lekko rozbić, oprószyć przyprawami krótko obsmażyć na mocnym ogniu.
  2. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać warstwami: kapustę, karkówkę, cebulę, pokrojone śliwki suszone polać trochę sosem sojowym. Wszystko zalać bulionem- 0,5-1 szklanki, razem z tłuszczem ze smażenia karkówki, na wierzch wyłożyć troszkę tłuszczu.
  3. Każdą warstwę doprawiać wg uznania.
  4. Piec około 1-1,5 godz. w temperaturze 180-220 C.
  5. Karkóweczka porpostu rozpływa się w ustach.
  6. Podawać z frytkami.
mięso obiad kapusta Święta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze