Karczek - król polskiego grilla

Karczek - król polskiego grilla

Dodany przez: bernika

Karczek - król polskiego grilla

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

Składniki

  • karczek w plastrach
  • -marynata:
  • 4 łyżki oliwy
  • suszony czosnek
  • 2 ząbki czosnku przeciśniete
  • słodka i ostra papryka
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • sól dla smaku
  • pieprz dla smaku

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone porcje karczku rozbić tłuczkiem do mięsa (koniecznie drewnianym). Przygotować marynatę. Posmarować marynatą porcje karczku, ułozyc na siebie, przyryc miske folia aspozywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę ale najlepiej na noc, aby mięso nabrało smaku przypraw. Rozpalić ogień na grillu, karczek trzymać na żarze ok. 5 minut z każdej strony, uważając by się ładnie podpiekł, trzeba uważać by się nie spalił. W trakcie pieczenia można co jakiś czas mięso smarować marynatą, aby był bardziej soczysty. Jesli brak grilla mozna karczek usmazyc na patelni. Bedzie rownie smaczny. ja podałam z sosem a'la duńskim, grillowanym oscypkiem i sałatą grecką.
grill mięso obiad kolacja karczek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze