Kapusta z grzybami lesnymi i winem

pyszne danie wigilijne i na postne dni

kapusta kiszona

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 164 głosów)

Składniki:

  • 3 kg kiszonej kapusty,
  • 100 gram suszonych sliwek kalifornijskich Bakalland,
  • 1 duża marchew
  • 4-5 cebul
  • suszone grzyby i mrożone grzyby lesne, ilosć zależy od upodobań, ja dodaję sporo, około 30 dag
  • 3 listki laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • vegeta,
  • pieprz ziołowy lub kolorowy,
  • białe wino do namoczenia sliwek
  • białe słodkie lub pósłodkie wino- ok. 1 szklanka
  • masło 100 gram.

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Suszone sliwki namoczyć w winie , potem osączyć i pokroić.
  • Suszone grzyby namoczyć w wodzie i odstawić na kilka godzin, potem je ugotować razem z grzybami mrożonymi,po ugotowaniu pokroić.
  • Cebule posiekać i zeszklić na oleju z masłem, dodać grzyby, razem podsmażyć, dodając vegetę, pieprz .
  • Kapustę przepłukać, włożyć do dużego garnka, wlać wywar z gotowania grzybów.
  • Dodać przesmażone grzyby z cebulką, 3 pokruszone listki laurowe, ziele angielskie i masło ( ja dodaję pół kostki), można zamiast masła dodać oliwę.
  • Dodać także suszone sliwki i razem gotować do miękkosci kapusty.
  • Ja dodaję jeszcze ok. 1 szklanki wina białego ciociosan( słodkie).
  • Doprawić ew. do smaku
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy