Artur Rogalski
4.52 (163)
Kapusta włoska zasmażana z powodzeniem zastąpi nam gotowaną, białą kapustę, chociaż profil smakowy nieco się zmieni. na którą sezon trwa bardzo krótko. Jest jednocześnie miękka i przyjemnie chrupiąca. Ma przyjemnie koperkowy smak i dobrze pasuje do wszelkiego rodzaju smażonych kotletów i pieczonych mięs. Ale można ją zjeść też jako samodzielne danie z kromką świeżego chleba, najlepiej domowego. Kapusta włoska zasmażana doskonale sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i ciepłą kolację z dodatkiem chleba.
kapusta biała 1 kg
cebula 100 g
masło 20 g
cukier 10 g
sól 12 g
pieprz 0.1 g
mąka pszenna 24 g
ocet 10 ml
koperek 10 g
Kapusta: dokładnie myjemy ją pod bieżącą wodą, następnie szatkujemy na drobno i wrzucamy do garnka. Gotujemy w czajniku wodę. Zalewamy wrzątkiem kapustę do momentu, aż zostanie nią przykryta. Dodajemy sól i pieprz i gotujemy do miękkości.
Woda: gdy kapusta jest już miękka, odlewamy z niej wodę. Zostawiamy trochę na dnie.
Cebula: obieramy z łusek, kroimy na piórka, smażymy na patelni na maśle do zeszklenia. Potem dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Smażymy ją przez 3 minuty i dorzucamy do kapusty.
Doprawiamy: całość doprawiamy octem, pieprzem, solą (w razie potrzeby) oraz posiekanym koperkiem.