Kapusta włoska zasmażana

Ocena:

4.52 (163)

  • 40 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Kapusta włoska zasmażana z powodzeniem zastąpi nam gotowaną, białą kapustę, chociaż profil smakowy nieco się zmieni. na którą sezon trwa bardzo krótko. Jest jednocześnie miękka i przyjemnie chrupiąca. Ma przyjemnie koperkowy smak i dobrze pasuje do wszelkiego rodzaju smażonych kotletów i pieczonych mięs. Ale można ją zjeść też jako samodzielne danie z kromką świeżego chleba, najlepiej domowego. Kapusta włoska zasmażana doskonale sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i ciepłą kolację z dodatkiem chleba.

Składniki:

  • kapusta biała  1 kg

  • cebula  100 g

  • masło  20 g

  • cukier  10 g

  • sól  12 g

  • pieprz  0.1 g

  • mąka pszenna  24 g

  • ocet  10 ml

  • koperek  10 g

Kapusta włoska zasmażana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kapusta: dokładnie myjemy ją pod bieżącą wodą, następnie szatkujemy na drobno i wrzucamy do garnka. Gotujemy w czajniku wodę. Zalewamy wrzątkiem kapustę do momentu, aż zostanie nią przykryta. Dodajemy sól i pieprz i gotujemy do miękkości.

  • Krok 2:

    Woda: gdy kapusta jest już miękka, odlewamy z niej wodę. Zostawiamy trochę na dnie.

  • Krok 3:

    Cebula: obieramy z łusek, kroimy na piórka, smażymy na patelni na maśle do zeszklenia. Potem dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Smażymy ją przez 3 minuty i dorzucamy do kapusty.

  • Krok 4:

    Doprawiamy: całość doprawiamy octem, pieprzem, solą (w razie potrzeby) oraz posiekanym koperkiem.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne