Kapusta postna z grzybami

Kapusta z grzybami - przepisy na Wigilię Oczekiwanie: 1 dzień Przygotowanie: 3,5 godziny Porcja: 75 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Kapusta postna z grzybami

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
75 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwki
  • 1 duża cebula
  • mielony albo cały kminek
  • tłuszcz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • Przyprawa do bigosu i potraw z kapusty

Przygotowanie

  1. Kapusta z grzybami - jak zrobić, przepisy na wigilijną kapustę z grzybami:
  2. ■ Opłukane grzyby namoczyć w letniej wodzie (najlepiej dzień wcześniej) i gotować 1 godzinę.
  3. ■ Kapustę wypłukać, drobno pokroić. Wywar z grzybów wlać do kapusty. Gotować do miękkości 1–2 godz. W połowie gotowania dodać kminek, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy.
  4. ■ Grzyby drobniutko posiekać. Dodać do kapusty. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka, zrumienić na tłuszczu. Dodać łyżkę mąki. Przełożyć do kapusty. Dodać sól, pieprz. Dosypać przyprawę do bigosu. Chwilę pogotować.
  5. ■ Grzybów można dodać 2–3 dag więcej, według uznania.
  6. UWAGA! Kapustę z grzybami zamrozić. Dzień przed Wigilią rozmrozić. Odgrzać w dniu Wigilii.
  7. Kapusta z grzybami przygotowana według tego przepisu na kapustę z grzybami zasmakuje każdemu.
  8. Smacznego!
  9. Inne przepisy na Wigilię
  10. Zobacz też inny przepis na Kapustę Wigilijną
wigilia grzyby warzywa obiad wegetariańska Święta kapusta kiszona kapusta z grzybami suszone grzyby
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze