KAPUSTA MODRA - CZERWONA

Pyszna kapusta na obiad.

Dodany przez: halina070177

KAPUSTA MODRA - CZERWONA

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 3 kg kapusty czerwonej
  • ZALEWA:
  • 10 szkl wody
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 10 liści laurowych
  • ziele angielskie-garstkę
  • kilka goździków
  • 2 szkl octu

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zalewy (oprócz octu) gotować 5 minut. Po wyłączeniu gazu wlać ocet.
  2. Kapustę zeszatkować. Następnie sparzyć i gotować jeszcze ok.10 minut. Odcedzić. Gdy lekko przestygnie powkładać do słoików− nie ubijać.
  3. Zalewę przecedzić przez sitko i ponalewać do słoików− tak aby kapusta była przykryta.
  4. Słoiki gotować 15−20 minut.
przetwory przyprawy obiad sałatka kapusta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze