Kapusta kiszona smażona z pieczarkami i cebulą do obiadu

Bardzo smaczna kapusta, doskonała na Wigilię.

Dodany przez: Dariaa

Kapusta kiszona smażona z pieczarkami i cebulą do obiadu

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.29 z 7 głosów)

Składniki

  • 80 dag kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 6 pieczarek
  • olej
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie przyprawa w płynie maggi
  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie

  1. Doskonała kiszona smażona kapusta do obiadu, osobiście lepiej mi smakuje niż tradycyjny bigos, szczerze polecam do ziemniaków i pieczonej białej kiełbasy.
  2. Do szerokiego rondla wlewamy kilka łyżek oleju i wkładamy posiekaną cebulę, startą marchewkę i pokrojone pieczarki, leciutko solimy.Smażymy aż wszystko się podsmaży, następnie dodajemy posiekaną surową kiszoną kapustę.
  3. Wszystko smażymy około 20-30 min, często mieszając, kapustka powinna się przypiekac, łapiąc kolorek .Po tym czasie dodajemy wodę i przykrywamy , dusimy jeszcze 10 min na małym ogniu.
  4. Odkrywamy i jeszcze chwilę smażymy bez przykrycia, doprawiamy mielonym pieprzem i ewentualnie jak lubimy maggi lub solą.
  5. Smacznego.
wigilia warzywa obiad kolacja kapusta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze