Kapusta kiszona

Świeżo ukwaszona kapusta będzie pyszną surówką. Z tej przeznaczonej na zimę powstaną wyśmienite kapuśniaki, bigosy oraz farsze do pierogów i kulebiaków.

Dodany przez: mojegotowanie

Kapusta kiszona

Warzywne

Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 2.75 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 2 kg młodej kapusty
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki kminku
  • 4 marchewki

Przygotowanie

  1. ■ Świeżo ukwaszona kapusta będzie pyszną surówką. z tej przeznaczonej na zimę powstaną wyśmienite kapuśniaki, bigosy oraz farsze do pierogów i kulebiaków.
  2. ■ Dwa kilogramy młodej kapusty oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, drobno poszatkować. Wymieszać z trzema łyżkami soli i trzema łyżkami nasion kminku. Cztery marchewki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o największych oczkach. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać.
  3. ■ Warzywa przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, ubić drewnianym tłuczkiem i przykryć gazą. Po 5–6 dniach kapusta będzie gotowa. W dobrze zamkniętych słojach można przechowywać ją do 6 miesięcy.
przetwory kapusta kapusta kiszona
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy