Kapusta Jaś

świetna na chłodne dni

Dodany przez: Justa1

Kapusta Jaś

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
400 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 40 dag drobnej fasoli Jaś
  • 2 duże cebule
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 25 dag zwyczajnej kiełbasy
  • 1 łyżka smalcu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. 1. fasolę wsypujemy do miski i zalewamy wodą, pozostawiamy na noc
  2. 2. kapustę wyciskamy, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 1 godz, następnie odcedzamy, zalewamy gorącą wodą i z dodatkiem soli gotujemy około dwóch godzin na wolnym ogniu. W między czasie gotujemy fasolę z dodatkiem soli około 1,5 - 2 godz., aż będzie miękka.
  3. 3. odcedzamy kapustę, przekładamy do garnka w którym się gotowała, odlewamy z fasoli wodę i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrabniamy, następnie łączymy ją z kapustę
  4. 4. na patelni rozgrzewamy smalec i przesmażamy na złoty kolor posiekaną cebulkę, dodajemy do kapusty z fasolą
  5. 5. na tej samej patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy do kapusty, tą samą czynność powtarzamy z kiełbasą
  6. 6. wszystkie składniki dokładnie łączymy, doprawiamy solą i dużą ilością najlepiej świeżo zmielonego pieprzu.
obiad kolacja kapusta fasola kuchnia domowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze