Kapusta czerwona zasmażana

Smaczny dodatek do dań z mięsa, ryb i jaj

Dodany przez: Aseret

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kapusta czerwona 1 kg
  • cebula 1 mała szt
  • jabłka kwaśne 2 szt
  • boczek wędzony 6 - 10 dag
  • mąka 1 łyżka
  • sól
  • cukier
  • kwasek cytrynowy

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich, uszkodzonych liści i drobno szatkujemy. Zalewamy wodą (ok 1,5 szklanki), dodajemy drobno posiekaną cebulę, sól do smaku, 1 łyżeczkę cukru. Gotujemy pod przykryciem około 15 - 20 minut.
  2. Boczek drobno kroimy i podsmażamy, mieszamy z mąka, podprawiamy kapustę.
  3. Jabłka ścieramy na jarzynówce i dodajemy do kapusty razem z zasmażką i jeszcze razem wszystko krótko gotujemy.
  4. Kapustę zakwaszamy kwaskiem cytrynowym.
  5. Aby poprawić - uszlachetnić smak kapusty możemy do gotowej kapusty dodać 1/2 szklanki czerwonego wina, a do gotującej się kapusty włożyć 2 goździki.
warzywa sałatka kapusta czerwona podsmażanie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze