Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Kremowa zupka ze słodkiej kapusty.

Dodany przez: ewa zychewicz

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 kg kości ze schabu
  • 500 g świeżej kapusty
  • 500 g ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • natka selera i pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • maggi do smaku
  • woda

Przygotowanie

  1. Kości umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą.
  2. Zagotować, zdejmować co jakiś czas burzyny, aby wywar był klarowny.
  3. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  4. Kapustę obrać z wierzchnich liści i pokroić w kostkę. Po około 30 minutach posolić wywar.
  5. Dodać warzywa i kapustę i gotować prawie do miękkości.
  6. Dodać ziemniaki, natkę selera i pietruszki i gotować do miękkości ziemniaków.
  7. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.
  8. Śmietanę rozmieszać w naczyniu, dodać trochę zupy, dokładnie wymieszać i wlać do kapuśniaku.
  9. Kości obrać i wrzucić do zupy lub podać oddzielnie do poskubania.
mięso warzywa obiad dla dzieci zupa kapuśniak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze