Kapuśniak na żeberkach

Ocena:

4.48 (153)

  • 1 godz. 50 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Kapuśniak na żeberkach to pyszna potrawa, która ze względu na swoje właściwości rozgrzewające świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Połączenie kapusty kiszonej i wędzonych żeberek sprawia, że kapuśniak jest również zupą bardzo sycącą, idealną na obiad jednodaniowy. Co więcej, wędzone żeberka możemy śmiało zastąpić surowymi lub boczkiem. Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach najlepiej smakuje podawany ze świeżym pieczywem, które jeszcze bardziej podnosi poziom sytości tego dania. Jak zrobić kapuśniak na żeberkach? Nasz przepis na kapuśniak na żeberkach pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 1/2018 - najnowszy numer już w sprzedaży!

Składniki:

  • żeberka  1 kg

  • pietruszka  1 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • ziemniaki  2 szt.

  • kapusta kiszona  1 kg

  • cebula  1 szt.

  • smalec  20 g

  • liść laurowy  3 szt.

  • ziele angielskie  6 szt.

  • lubczyk  3 g

  • majeranek  5 g

  • pieprz  3 g

Kapuśniak na żeberkach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przepis na kapuśniak na żeberkach zaczynamy od przygotowania mięsa. Żeberka pokroić w kawałki, zalać wodą, tak aby były przykryte, zagotować. Łyżką cedzakową zdjąć pianę. Dodać ziele, liście i lubczyk, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.

    Żeberka
  • Krok 2:

    Warzywa obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować osobno. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki. Włożyć do wywaru. Gotować 10 minut. Kapustę posiekać, dodać do zupy i gotować, aż mięso będzie miękkie. Żeberka wyjąć, wystudzić. Odkroić mięso, włożyć do zupy. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu, dodać do zupy.  Na końcu nasz kapuśniak na żeberkach doprawiamy majerankiem i świeżo mielonym pieprzem.

    Kapuśniak

Porady

  • Tradycyjny kapuśniak na żeberkach przygotowany jest z kapusty kiszonej – taką też rekomendujemy wykorzystać w przepisie. Opcjonalnie możemy postawić na świeżą kapustę, którą należy uprzednio poszatkować. 
  • Kapuśniak możemy przygotować na różnych wywarach – zdecydowanie najpopularniejszy jest kapuśniak na żeberkach, który jednocześnie jest też najbardziej sycący. Oprócz tego możemy przygotować kapuśniak na boczku (ewentualnie na boczku i na żeberkach) lub nawet na golonce. Jeśli jednak zależy nam na „odchudzonej” wersji kapuśniaka, to możemy przygotować go również na rosole drobiowym.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kapuśniak jest tradycyjną zupą, którą przygotowuje się na bazie kapusty głowiastej – świeżej lub kiszonej (w zależności od indywidualnych preferencji), warzyw oraz żeberek lub boczku. Jest ona znana i rozpowszechniona w Polsce, ale także u naszych sąsiadów – na Słowacji (kapustnica) oraz na Ukrainie (kapuśniak ukraiński). Kapuśniak jest kulinarną wizytówką Podhala, gdzie występuje pod postacią kwaśnicy, którą zawsze przygotowuje się z kiszonej kapusty. Można go spotkać również na Podhalu pod dwoma nazwami kapuśniak borowiacki (szarpak, przygotowany z kapusty kiszonej) lub parzybroda (przygotowany z kapusty świeżej). 

Jak zrobić kapuśniak na żeberkach? 


Przygotowanie kapuśniaka na żeberkach nie jest zbyt trudnym i wymagającym zadaniem. Wystarczy, przygotowane wcześniej żeberka, pokroić w kawałki, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu między czasie zbierając szumowiny. Dalej warzywa obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru z żeberek wędzonych. Na samym końcu siekamy kapustę i również dodajemy ją do naszego wywaru. Całość gotujemy do czasu aż mięso będzie miękkie (najlepiej miękkość sprawdzać widelcem). Na samym końcu podsmażamy na smalcu pokrojoną w kostkę cebulkę i również dodajemy ją do naszej zupy. Całość doprawiamy majerankiem i pieprzem, możemy też dodać odrobinę czosnku, lubczyku i tymianku. 


Kapuśniak na wędzące  


Kapuśniak przygotowuje się najczęściej na bazie kapusty kiszonej i wędzonych żeberek, i ewentualnie również boczku. Dodatek wędzonek nadaje całości charakterystycznego smaku i aromatu. Dzięki temu wydaje się, że nasze danie jest okraszone delikatnym dymem. Przy zakupie wędzonek do kapuśniaku warto zwracać uwagę na ich skład oraz sposób obróbki – niekiedy zdarza się, że wyroby mięsne tylko „imitują” wędzone poprzez pomalowanie ich specjalnym płynem, dzięki któremu nabierają one charakterystycznego dla wędzonek koloru. 
 

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne