Kapuśniak z grochem

Zupa czy gulasz? Gęsty kapuśniak zastąpi jedno i drugie - ten jest z grochem i suszonymi śliwkami.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • 30 dag grochu w połówkach
  • 70 dag kapusty kiszonej
  • 2,5 l bulionu na wołowinie lub na wędzonych żeberkach
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 4 cebule średniej wielkości
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 10 suszonych śliwek pokrojonych w cienkie paseczki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Groch zalewamy na 3 godz. zimną wodą, przepłukujemy i osuszamy. Jak najdrobniej siekamy kapustę. Zagotowujemy bulion, wrzucamy groch, kapustę, liście laurowe, kminek, ziele angielskie.
  2. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym gazie przez 1 h. W międzyczasie drobno siekamy cebulę. Na patelni rozgrzewamy głęboki olej, wsypujemy cebulę i prażymy na chrupiąco, cały czas mieszając, aby pływała.
  3. Rumianą przelewamy na metalowe sitko (uwaga na tłuszcz!), następnie przesypujemy na papierowy ręcznik. Na suchą patelnię wsypujemy cukier, wlewamy wodę, mieszamy, aż powstanie ciemny karmel, dodając w trakcie przepuszczony przez wyciskarkę czosnek i koncentrat.
  4. Przekładamy ostrożnie do kapuśniaku, dorzucając śliwki i uprażoną cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 20 min. Zupa jest najlepsza, gdy przestygnie i zostanie podgrzana raz jeszcze.
  5. Przepis Agaty Wojdy z "Mojego Gotowania" nr 10/1016

Wskazówki

>>> Są różne opinie co do namaczania grochu – całe ziarna sugeruję przetrzymać w zimnej wodzie przez całą noc, ale połówkom wystarczy kilka godzin. W czasie moczenia groch i fasola dwukrotnie zwiększają swoją objętość, weźmy więc odpowiednio duże naczynie.

>>> Z grochu i cebuli można ugotować zupę krem, przyprawić kurkumą i czarnuszką i podać z usmażonym na rumiano tofu.

>>> W Grecji bardzo popularna do pieczywa jest fava, czyli pasta z grochu: ugotowany do miękkości groch trzeba dobrze odcedzić, wymieszać z posiekanym czosnkiem, doprawić sokiem z cytryny i solą, a następnie – dolewając cieniutką strużką oliwy – zmiksować, dobierając konsystencję do własnych upodobań. Przed podaniem posypujemy posiekaną czerwoną cebulą.

zupa śliwki groch kapuśniak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze